Kadınlar için uzaktan çalışmak: Kabus mu, rüya mı?

ABD koronavirüs
Kadınlar için uzaktan çalışmak: Kabus mu, rüya mı?

Pandemi sürecinde yaygınlaşan evden çalışmanın, stresi artırdığı, depresyona ve fazla çalışmaya sebep olduğu da söyleniyor... Ancak tüm bunlara rağmen kadınların tercihi evden çalışmak. Peki neden?

ABD genelinde Mart ve Nisan 2021'de 2 binin üzerinde beyaz yakalı ile bir anket düzenleyen FlexJobs, çarpıcı bir sonuca ulaştı. Buna göre katılımcıların sadece yüzde 2'si pandemi sonrasında tamamen ofisten çalıştıkları bir düzen istiyor. Kadınlarda da erkeklerde de bu oran yüzde 2 seviyesinde.

Ancak kadınlarda dikkat çeken bir nokta var: Kadın katılımcıların yüzde 68'i sadece evden çalışılan bir düzeni tercih edeceğini söylüyor. Erkeklerde ise bu oran yüzde 57. Hibrit bir düzen tercih edenlerin oranı kadınlarda yüzde 30'ken, erkeklerin yüzde 41'i böyle bir düzen istiyor.

CİDDİ SIKINTILAR...

Bununla birlikte KFF'in (Kaiser Ailesi Vakfı) yaptığı bir araştırmada ise evden veya ofisten çalışmak ya da kadın veya erkek olmak fark etmeksizin pandemi sürecinde çalışanların ciddi biçimde mental sıkıntılar yaşadıkları ortaya kondu. Öte yandan çocuk sahibi kadınların bu psikolojik faktörlerden olumsuz olarak etkilenmeye daha meyilli olduğu da tespit edildi.

Kadınlar için uzaktan çalışmak: Kabus mu, rüya mı? - Resim : 1

Temsili fotoğraf: iStock

Çalışan ebeveynler için evden çalışma gökten bir hediye gibi inmiş olsa da aslında bir noktada cinsiyet eşitsizliğinin de kadınlar aleyhine derinleşmesini de sağladı. Ağlayan bebekler veya kavga eden kardeşler, annelerinin Zoom toplantılarına konuk oldular, ekseriyetle kadınlar mola anlarında “evin asayişi” ile ilgilendi.

Yine de birçok kadın için evden çalışmak bir seçenek bile değildi. Ev dışında çalışmak ve özellikle çocuklarına tek başına bakmak zorunda kalan kadınlar, çok farklı zorlu ve tehlikeli koşullarla yüzleşmek zorundaydı.

'İKİNCİ VARDİYA'

Pandemiden önce bile kadınlar, sosyologların “ikinci vardiya” olarak tanımladığı şekilde, maaşlı işini bitirdikten sonra aşırı miktarda ev işi yapıyorlardı ki hala yapıyorlar. Pandemi okulları kapatınca, temizlik görevlisi çağırmayı zorlaştırdıkça ve herkes evdeyken bunu mümkün kılmadıkça, işler daha da zorlaştı.

Araştırmalar hem kadınlar hem de erkekler evdeyken çocuklara bakıcılık yapma görevinin üç kat daha fazla oranla kadınlara düştüğünü gösteriyor. McKinsey'e göre erkeklerin yüzde 73'ü için evde çalışmak olumlu bir deneyim olarak öne çıkıyor. Kadınların ise yüzde 37'si bu yönde cevap vermekte.

Yine McKinsey'e göre kadınlar tüm bu koşullara rağmen uzaktan çalışma sisteminin kendileri için faydalı olacağını düşünüyor. Verilen cevaplarda “Zaten yapacağım ev işlerimi, trafik çekip mesaiden döndükten sonra yapmaktansa, evde çalıştığım bir sistemde yapmayı tercih ederim” ifadesi dikkat çekmekte.

Kadınlar için uzaktan çalışmak: Kabus mu, rüya mı? - Resim : 2

Pennsylvania Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Prof. Jerry Jacobs, kadınlara zaman yönetimi konusunda esneklik sağlanmasını gerektiğini söylüyor. Kadınlar için ofis hayatının erkekler kadar “eğlenceli” ve mesainin de erkeklerde olduğu kadar ödüllendirici olmadığını savunan Prof. Jacobs'tan pası alan isim ise iş hayatındaki kadınların haklarını savunan Catalyst adlı sivil toplum kuruluşunun direktörü ve istatistikçisi olan Tara van Bommel oluyor.

'MİKRO SALDIRGANLIKLARDAN KAÇINMAK...'

Van Bommel, “Özellikle beyaz olmayan kadınlar uzaktan çalışmayı gerçekten istiyor, çünkü bu, günlük olarak deneyimleyecekleri bazı mikro saldırganlıklardan kaçınmalarına izin veriyor” diye konuşuyor.

Bir başka sosyoloji profesörü olan Davidson Koleji'nden Prof. Gayle Kaufman ise işyerlerinde ve işverenlerin gözünde babaların, “baba” kimlikleriyle ön plana çıkmadığını ancak kadınların anne olduktan sonra “anne” olarak görüldüklerini de ve bunun da daha az çalışma, kesintiler gibi ifadelerle kodlandığını işaret ediyor.

McKinsey'nin üst düzey iş ortaklarından olan ve ayrıca “Çalışma Alanında Kadınlar” adlı bir de kitabı bulunan yazar Alexis Krikovich ise “Uzaktan çalışma kesinlikle kadınlar için işe yarayabilir. İhtiyacımız olan; çalışan kadınlara, erkekler kadar eşit şartlarda işe odaklanmalarını sağlayacak desteğin verildiğinden emin olmaktır” ifadelerini kullanıyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı Vox Recode'da "For women, remote work is a blessing and a curse" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Ek kaynaklar: Flexjobs, KFF

Kaynak: Web Özel

evden çalışmak kadınlar koronavirüs Pandemi ABD anketler