Kabil düşerken tatildeydi! İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'a tepki yağıyor

İngiltere Afganistan
Kabil düşerken tatildeydi! İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'a tepki yağıyor

İngiltere'nin Taliban'dan hesap soracağını belirterek yaptırımların muhtemel olduğunu bildirmişti. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, ülkedeki Afgan personelin tahliyesi için gerekli aramaları yapması istenirken Girit'te lüks tatil yaptığı için eleştirilerle karşı karşıya kaldı

Taliban'ın Afganistan'da hızla ilerleyerek Kabil’e kadar ulaştığı günlerde, gittiği tatilden dönmeyerek ülkede Britanya için çalışan Afgan personelin tahliyesi için gerekli adımları atmayan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab tepkilerin odağında.

Daily Mail'in haberine göre, geçen hafta tatilde olan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'a Bakanlık'taki üst düzey yetkililerden, Afganistan Dışişleri Bakanı Hanif Atmar'ı araması gerektiğine yönelik bir uyarıda bulunuldu. Taliban ilerlerken Britanya için tercümanlık gibi görevler yapan Afgan personelin hızla tahliyesi için Raab'ın derhal Afganistan Dışişleri Bakanı'nı araması gerektiği belirtildi.

Girit'te lüks bir tatil geçiren, aramayı kendisi yapmayan Raab, tatildeyken yerine görevlendirdiği Lord Goldsmith'in Afganistan'a ulaşmasını istedi. Afganistan Dışişleri Bakanlığı ise, Afganistan Dışişleri Bakanı Atmar'la mevkidaş olmayan Goldsmith'in görüşme talebini reddetti.

Bir sonraki gün, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesine kadar Afganistan ile iletişim kurulamadığı için zaman kaybedildiği görüşünü paylaşan İngilizler, Raab'a tepki gösterdi. 

Tatilden dönen Dışişleri Bakanı Raab, Britanya’da eleştirilerin odağında yer aldı. Parlamentoda dün Afganistan konulu oturumda konuşan İşçi Partisi lideri Keir Starmer, "Kabil düşerken tatilde kalmazdım" dedi.

Afganistan'ın başkentindeki Kabil Havaalanı'nda binlerce kişinin uçaklara binmek için mücadele edilirken, kaos yaşanmaya devam ediyor. Bu nedenle birçok Afgan tercüman Kabil'de mahsur kaldı. 

Eleştirilerin odağındaki Raab ise, tatilde olduğu süre boyunca gelişmelerle ilgili takipte olduğunu, uzaktan da çalıştığını söyledi.

"KİMSEYİ GERİDE BIRAKMAYIN" PROTESTOSU

İngiltere'de Afganistan'ın ele alındığı parlamento oturumu sırasında gösteri düzenleyen savaş karşıtları, bölgede yaşananlardan ders alınması gerektiğini belirterek, savaşların son bulması çağrısı yaptı.

Öte yandan, parlamento oturumu sırasında Afganistan'da İngiliz ordusu ve diplomatik temsilciliğinde görev yapan ve daha önce İngiltere'ye getirilen Afganlar da gösteri düzenledi.

Parlamentodaki Afganistan konulu özel oturum sırasında yapılan gösteride Afganlar, Batı ülkeleri için çalışan hiç kimsenin geride bırakılmamasını istedi.

Göstericiler, "Kimseyi geride bırakmayın", "İngiltere, senin için çalışanları korumak ahlaki zorunluluk" yazılı pankartlar taşıdı.

 

Kaynak: Haber Global TV

İngiltere Kabil Taliban Dominic Raab Afganistan girit