John F. Kennedy suikastının 1500 gizli belgesi ortaya çıktı

ABD
John F. Kennedy suikastının 1500 gizli belgesi ortaya çıktı

1963 yılında bütün dünyada şok etkisi yaratan John F. Kennedy suikastı ile ilgili ABD'den yeni veriler kamuoyu ile paylaşıldı. ABD Ulusal Arşivleri'nin yayınladığı 1500 gizli belgede dikkat çekici detaylar öne çıkıyor.

ABD'de Joe Biden yönetimi, 35. ABD Başkanı John F. Kennedy'nin 1963'te yaşamını yitirdiği suikasta ilişkin gizli belgeleri yayımladı. Bazı araştırmacılar bu belgelerin yeni bir ipucu vermediğini savunuyor.
Joe Biden yönetimi, suikasta ilişkin 1500 yeni belgeyi Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'nin (NARA) internet sitesinde erişime açtı.

Yayımlanan belgelerin çoğunluğu, John F. Kennedy'nin katil zanlısı Lee Harvey Oswald'la ilgili. Suikasta ilişkin 10 binden fazla belgenin hala tamamen yayımlanmamış olması, suikastı araştıranlar ile federal yönetim arasında gerginliğe sebep oluyor. Birçok araştırmacı, yayımlanan belgelerin suikasta ilişkin yeni bir ipucu vermediğini ve hala muğlakta olan konulara ışık tutmadığını savunuyor.

John F. Kennedy suikastının 1500 gizli belgesi ortaya çıktı - Resim : 1

Araştırmacılar, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve diğer ulusal güvenlik kurumlarının, kongre kararına rağmen olaya ilişkin belgelerin yayımlanmasına engel olduğunu iddia ediyor.

İşte 1500 gizli belge arasında öne çıkan yeni bilgiler ve detaylar:

LEE HARVEY OSWALD KGB İLE GÖRÜŞMÜŞ

CIA’nin belgelerinde John F. Kennedy’i öldüren eski bir asker olan Lee Harvey Oswald’ın suikasttan birkaç ay önce Meksiko’da KGB ajanlarıyla bir araya geldiği belirtiliyor. Gizli yazışmalarda, “Meksiko’da dinlenen telefon konuşmalarında Oswald’ın 23 Eylül’de Sovyetler Birliği Başkonsolosluğu’na gittiği ve konsolos Valeriy Vladimiroviç ile görüştüğü belirlendi” ifadesi yer aldı.

Oswald’ın Sovyetler Birliği’nin diplomatik temsilciliğini bu görüşmeden bir hafta sonra arayarak, “Ben Lee Oswald. Geçen cumartesi konsolosluğa gelmiştim ve bana Washington’a bir telgraf göndereceklerini söylemişlerdi. Yeni bir bilgi var mı diye aradım. Elçinin adını hatırlayamadım” dediği de belgelerde yer aldı.

Oswald’ın Valery Kostikov isimli bir KGB ajanıyla telefonda görüştüğü de belirtildi.

SUİKASTTAN BİR YIL ÖNCE UYARMIŞLAR

Öte yandan dikkat çekici bir iddia da 1962 yılında ortaya atıldı. Avustralya’nın başkenti Canberra’daki ABD Büyükelçiliği’ni 15 Ekim 1962’de arayan bir kişi, Sovyetler Birliği’nin 100.000 dolar karşılığında Kennedy’i öldürmek istediğini söyledi.

Fakat CIA ve Avustralyalı yetkililer bu telefonun şaka olduğunu düşünerek ciddiye almadı.

John F. Kennedy suikastının 1500 gizli belgesi ortaya çıktı - Resim : 2

CASTRO İLE BAĞI MERAK KONUSU

ABD istihbaratı, Küba lideri Fidel Castro’nun bu olayda parmağı olup olmadığına dair kapsamlı araştırmalar yaptı. Yazışmalarda, bazı yakalanan kişilerin Oswald hakkında, “O bir komünistti ve Castro’ya hayrandı” yorumunu yaptığı kaydedildi.

KENNEDY SUİKASTI 

ABD Başkanı John F. Kennedy, 22 Kasım 1963’te seçim çalışmaları için gittiği Teksas’ta bir suikast sonucu öldürülmüştü.

Dönemin Yüksek Mahkeme Başyargıcı Earl Warren tarafından yürütülen soruşturmada, suikastı gerçekleştiren Lee Harvey Oswald’ın tek başına hareket ettiği sonucuna varılmıştı.

Soruşturmanın eksik olduğu iddia edilmiş ve kongrede kurulan bir komisyon, suikastın komplo olabileceğini açıklamıştı.

NARA, 1992 tarihli JFK yasası gereği suikasta ilişkin çok sayıda gizli olmayan belgeyi yayımlamıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ise 2017'de binlerce gizli belgeyi açıklarken, bazı belgeleri ulusal güvenlik gerekçesiyle gizli tutmuştu.

Kaynak: Diğer

John F. Kennedy suikastı