John Bolton'un kriz çıkaran kitabına Rusya'dan ilk yorum: Abartmayın

John Bolton'un kriz çıkaran kitabına Rusya'dan ilk yorum: Abartmayın

ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın "Olayın Olduğu Oda" adlı kitabı ABD'yi karıştırmaya devam ederken, Rusya'dan kitapla ilgili ilk yorum geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da açıklama yaptı

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın Beyaz Saray anılarını yazdığı 577 sayfalık "The Room Where It Happened: A White House Memoir" (Olayın Gerçekleştiği Oda: Bir Beyaz Saray Hatırası) adlı kitabı bugün satışa çıktı. Kitap ABD'yi karıştırmaya devam ederken, Rusya'dan kitapla ilgili ilk yorum geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, kitapla ilgili okuyuculara " Bu tarz kitapların güvenilirliliğini abartmayın" çağrısında bulundu.

ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın "Olayın Olduğu Oda" adlı kitabı ABD'yi meşgul etmeyi sürdürüyor. Rusya'dan Bolton'un kitabına ilişkin ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, kitapla ilgili okuyuculara "abartmayın" çağrısında bulundu. Peskov, ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın yayımlanan "Olayın Olduğu Oda" adlı kitabı için okuyuculara "abartmayın" çağrısında bulundu. 

"BU TARZ KİTAPLARIN GÜVENİLİRLİLİĞİNİ ABARTMAYIN" 

Peskov, ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın çok tartışılan ve bugün yayımlanan "Olayın Olduğu Oda" adlı kitabı için, "Bu tarz yayınların güvenilirliğini ve önemini abartmayın" açıklamasında bulundu. ABD mahkemesi, Beyaz Saray'ın "gizli bilgileri ortaya çıkarabileceği" endişesi nedeniyle karşı çıktığı Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'ın kitabının yayımlanmasına izin vermişti. 

TRUMP, BOLTON'I YALANCILIKLA SUÇLAMIŞTI 

ABD Başkanı Donald Trump, "Bolton bir yalancı. Beyaz Saray'daki herkes ondan nefret ediyor. Aslında hiç çok sevilen ve saygı duyulan biri olmamıştı. Tanıdıkça hepimizin ona olan saygısı daha da azaldı. Ben şahsen onun deli olduğunu düşündüm" açıklaması yapmıştı. 

"TRUMP, KUZEY AKIM-2 YÜZÜNDEN NATO'DAN ÇIKMAK İSTEDİ"

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Beyaz Saray anılarını yazdığı kitabında, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de Rusya liderliğindeki Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesine Almanya'nın destek verdiği gerekçesiyle NATO'dan ayrılmayı düşündüğünü iddia etti.

Kitapta yer alan ifadelerde Bolton, ABD Başkanı Donald Trump'ın Brüksel'de 11 Temmuz 2018'deki NATO Liderler Zirvesi'nde Almanya'nın Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesine devam etmesi ve müttefiklerin harcama taahhütlerini yerine getirememesi halinde ittifaktan çekilmeyi düşündüğünü öne sürdü. Bolton, Trump'ın yardımcılarla yaptığı özel görüşmeler sonrasında bu fikrinden vazgeçtiğini ve konuyu kapattığını iddia etti.

Bolton, Trump'ın 2018 yılında Brüksel'deki NATO zirvesinin yapıldığı gün kendisini arayarak "büyük oyuna" hazır olup olmadığını sorduğunu ve "NATO'ya saygım büyük ama haksız muamele görüyoruz… Rusya ile anlaşmazlığımız sürerken NATO içinde olmayacağız, zira üye ülkeler Rusya'ya milyarlarca dolar ödüyor. Onlar bu doğalgaz boru hattına onay verirlerse biz gidiyoruz" dediğini ileri sürmüştü.

Bolton kitabında Trump'ın, "Rusya ile anlaşamadığımız sürece NATO ülkelerinin Rusya'ya milyarlarca para ödediği bir NATO'da olmayacağız" ifadelerine yer vererek Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı görüşme sonrasında bu kararından vazgeçtiğini öne sürdü. 

Bolton kitabında Trump'a "Yapacak mıyız?" diye sorduğunu, ancak Trump'ın yardımcılarının tavsiyelerine kulak verdiğini ve NATO ittifakına verdiği desteği tekrar teyit ettiğini ifade etti. Bolton, Trump'ın üyeleri harcama hedeflerine ulaşmadıkları için eleştirerek geri çekilme tehdidinden vazgeçtiğini belirtti. 

ABD Başkanı Donald Trump, Şubat 2019'da imzaladığı Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasası (NDAA), Rus doğal gazını Avrupa’ya taşıması öngörülen Kuzey Akım 2 boru hattı projesine yaptırımlar öngeren bir kararname imzalamıştı. Trump, NATO’ya üye ülkelerin savunma harcamalarını, milli gelirlerinin yüzde 4'üne çıkarmaları gerektiğini vurgulamıştı.

John Bolton Dmitry Peskov Kremlin Kuzey Akım-2