İspanya jiletli tel örgüleri çıkardı: Nasıl olsa komşumuzda var!

İspanya jiletli tel örgüleri çıkardı: Nasıl olsa komşumuzda var!

İspanya yönetimi, Fas sınırında yer alan jiletli tel örgüleri kaldırmaya başladı. Sosyalist hükümet, Avrupa'ya yasadışı yollarla geçmeye çalışan göçmenlerin jiletli tel örgüler nedeniyle yaralanması nedeniyle gelen tepkilerin ardından bu kararı aldı.

İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, yakın zamanda Fas'ın sınırın karşı tarafına jiletli tel örgü çektiği için ülkesinin bu tür tel örgülere artık ihtiyacının olmadığını belirtti. 

Uygulamayı sona erdirme kararını eleştirenler, jiletli tel örgülerin göçmenleri İspanya topraklarına girmekten caydırdığını, çıkarılmasının 'İspanyol hükümetinin Afrika'dan yeni kitlesel göç dalgasına kapı aramakla kalmayıp sınırda kontrolü de Fas'a bıraktığını' söyledi.

Bu tel örgüler, sosyalist siyasetçi Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun başbakanlığı sırasında 2005'te çekilmiş ve devlete maliyeti 28 milyon euroyu (yaklaşık 180 milyon TL) bulmuştu.

Fas'ı Ceuta'dan ayıran sınırdaki jiletli tel örgülerin kaldırılması için hazırlanan 32 milyon euroluk (yaklaşık 206 milyon TL) plan 3 Aralık'ta uygulamaya konuldu. 

Ülkelerindeki çatışma ya da yoksulluktan kaçarak daha iyi bir yaşam için Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenler, İspanya'nın Fas sınırındaki özerk illeri Ceuta ve Melilla'ya yöneliyor. Ceuta'da jiletli tel örgüler 8 kilometre, Melilla'daysa 12 kilometre boyunca uzanıyor.

Her iki kentte de tel örgüler geçişleri engellemek için tırmanma önleyici ağlar, video kameralar, ses ve hareket sensörleri, spot ışıkları ve gözetleme direkleriyle destekleniyor.

İspanya Fas İspanya-Fas sınırı göçmen