Japonya'da hala bir tabuydu ama... Gençlerin dövme atılımı!

Japonya
Japonya'da hala bir tabuydu ama... Gençlerin dövme atılımı!
Japonya'da hala bir tabu olarak görülen dövmeler genellikle organize suç çeteleri olan Yakuzalar ile özdeşleştiriliyor. Yakuzalar, "wabori" tarzı dövmelerini Sanja Matsuri Festivali'nde sergiliyor.

Dövmelere, Japonya'da hala bir tabu olarak bakılıyor. Toplumun genelinde bu algı yavaş da olsa değişirken gençler ise söz konusu tabuları süratle yıkıyor. Peki bu değişim nasıl oluyor? Japonya'da dövme neden hala tabu?

Tokyo'da bir web tasarımcısı olan Ayaka Kizu, ofis masasının yanında durmuş sağ kolunda elma büyüklüğündeki bir alanı kapatan yara bantlarını çıkarıyor... Müşterileriyle yaptığı toplantı sona erdi; bu yüzden artık sırrını bantlarla kapatmak zorunda değil. Yara bantları altında yatan sır rengarenk bir tek boynuzlu at dövmesi.

Japonya'da dövmeler uzun süredir bir tabu. 28 yaşındaki Kizu aynı zamanda bir kadın olması nedeniyle bu tabuyu çok daha derinden sarsarak yıkıyor. Fakat bu neden hala tabu?

Artık 1960'larda zirvesini yaşayan illegal Yakuza kültürü ülkede eskisi kadar güçlü değil. Dövme, dünya genelinde özellikle Batı kültüründe geniş çapta popüler bir hale geldi ancak Japonya'da dövmeler hala organize suç çeteleriyle özdeşleştiriliyor ancak gençler arasında dövme yaptıranların sayısı her geçen gün artmakta.

19 YAŞINDA BAŞLADI

Kizu, henüz 19 yaşında en sevdiği manga olan Sugar Sugar Rune'a olan sevgisini vücuduna işlemeye karar verdi ve sağ uyluğuna bir hilal dövmesi yaptırdı. O zamandan beri beş tane daha dövmesi oldu.

Üniversite hayatı boyunca geleneksel ve büyük bir firmanın halkla ilişkiler departmanında çalıştı, mağazalarda satış danışmanı olarak görev yaptı ve bazı açık görüşlü işverenler dışında neredeyse çalıştığı her işte esasen yasak olan dövmelerini gizlemek için yaratıcı çözümler bulmak zorunda kaldı.

Japonya'da hala bir tabuydu ama... Gençlerin dövme atılımı! - Resim : 1
Japonya'da bazı dövmeler hala organize suç çeteleriyle ilişkilendiriliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Kulaklarının arkasındaki dövmeyi kapatmak için saçlarını açık tutması bu çözümler arasında en basit çözümlerden biri... Kizu'nun lu sözleri ise değişime çarpıcı bir ışık tutmakta:

“Bu acı verici ama sadece çalışırken sakladığım sürece bir sorun değil. Günümüz trendine uygun olmak da istedim. Bu sebeple de dövme yaptırmaya karar verdim.”

Japonya'da gençler telefonlarının ekranlarını her kaydırdıklarında dünyaca ünlü şarkıcıların ve modellerin yeni dövmelerini, dövme sanatına verdikleri önemi görüyorlar. Kendi ülkelerinde “yasak” olarak görülen Japon dövme sanatının dünyada nasıl hayranlık uyandırdığını görüyorlar. Bu da genç Japonları, toplumun kısıtlayıcı beklentilerinin dışına çıkmaya itiyor.

BÜYÜK DEĞİŞİM SON YILLARDA YAŞANDI

Tsuru Üniversitesi'nde kültürel antropoloji alanında çalışan ve Okinawalı kadınların ellerine yaptığı geleneksel “hajichi” dövmesi üzerine araştırmaları bulunan Yoshimi Yamamoto, ülkede yaklaşık 1.4 milyon yetişkinin dövmesi olduğunu söylüyor. Yamamoto'nun aktardığı verilere göre 2014'ten bu yana sayı ikiye katlanmış durumda.

En büyük değişim aslında 2020 yılında yaşandı. Normalde ülkede dövme yaptırmak yasal olarak mümkündü ama neredeyse teknik olarak bu imkansızdı zira dövmelerin sadece lisanslı tıp doktorları tarafından yapılmasına izin vardı. Dövme sanatçılarını oldukça zor durumda bırakan ve dövme sanatçılığını neredeyse tamamen illegal konuma iten bu yasa 2020'de kaldırıldı. 2021'de bir bilgi teknolojisi firmasının yaptığı ankete göre ülkedeki 20 yaş ve altı insanların yüzde 60'ı dövmelere ilişkin kuralların gevşetilmesi gerektiğini savunuyor.

Tokyo ve Osaka gibi büyük şehirlerde görünür dövmeler her geçen gün daha geniş çapta kabul görüyor. Geçmişte bir restoranda dövmeli bir eleman çalıştırmak kabul edilemez bir durumken durum artık normalleşmiş durumda.

Japonya'da hala bir tabuydu ama... Gençlerin dövme atılımı! - Resim : 2

NE ZAMAN MEMLEKETİNE DÖNSE...

Tokyo'da bir kafede çalışan 34 yaşındaki barista Takafumi Seto çalışırken kollarındaki dövmeleri gizlemiyor. Yaklaşık 10 yıldır Tokyo'da yaşadığını söyleyen Seto, dövmelerinin çoğunu burada yaptırmış. Ülkenin batısından başkente göçen Seto, ailesini ziyaret etmek için ne zaman memleketine gitse dik dik bakışlarla karşılaştığını söylüyor. Ancak gelişimin ve değişimin de farkında:

“Dövme yaptırmanın önündeki engelin iyice azaldığını düşünüyorum. Instagram'da insanlar dövmelerini sergiliyor. Artık iyi gözle bakılıyor. Bu da yeni neslin başarısı.”

Okinawa ve Ainu topluluklarındaki kadınlar için oldukça önemli olan dövmelerin organize suçla ilişkisi ise 400 yıl öncesine dayanıyor. Japonya, 1868'de iki yüzyıldan fazla süren izolasyonunu noktalarken modernleşme hareketi çerçevesinde “barbarca” görülen dövmeleri yasakladı. Bu yasak 1948'de kalksa da “barbarca” olarak nitelendirilen “wabori” geleneği devam etti, ediyor.

Yakuzalar genellikle boyunlarından ayak bileklerine kadar uzanan bir “wabori”ye sahiptirler. Bu geleneksel Japon tarzı dövme, iğneler kullanılarak elle yapılıyor. Ülkede birçok tatil yeri, spa, plaj ve spor salonu dövmeli insanları almıyor. İşverenler ise ağırlıklı olarak, en azından kağıt üzerinde dövmeli adayları kabul etmiyor.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta "Discreetly, the Young in Japan Chip Away at a Taboo on Tattoos" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel