Japonya peş peşe iki büyük depremle sarsıldı! Uzmanlar uyardı: Derhal bölgeyi terk edin

HABER MERKEZİ
son dakika Deprem Dünya haberleri

Japonya'da birbiri ardına 7.6 ve 6.3 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Depremlerin ardından tsunami uyarısı yapan yetkililer, halka, bölgeyi terk etme çağrısında bulundu.

Son dakika haberine göre Japonya'da birbiri ardına 7.6 ve 6.3 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi.

Depremin merkez üssünün Noto Yarımadası - İshikawa olduğu belirtildi.

Sarsıntı İşikawa genelinde, yakındaki Fukui ve Niigata dahil çevre eyaletler ile başkent Tokyo ve çevresinde hissedildi.

Ülkede 36 binden fazla eve elektrik verilemezken, halkın güvenli yerlere tahliye edilmesi çağrısı yapıldı.

ARTÇI DEPREMLER DEVAM EDİYOR

Depremin ardından 6.2, 5.2, 5.4 ve 5.6 büyüklüğünde artçı depremler de meydana geldi. Depremlerin yerin 10 kilometre altında meydana geldiği ifade edildi.

Japonya peş peşe iki büyük depremle sarsıldı! Uzmanlar uyardı: Derhal bölgeyi terk edin - Resim : 1

Sarsıntıların ardından tsunami uyarısı yapıldı. Buna göre bölge sahiline yerel saatle 17.00 öncesinde 3 ila 5 metre arası yükseklikte dalgaların ulaşabileceği tahmininde bulunuldu.

Japonya'da kamu yayıncısı Nihon Housou Kyoukai (NHK) televizyonu, 1,20 metre yüksekliğindeki tsunaminin, İşikawa vilayetindeki Wajıma şehri kıyılarına ulaştığı bilgisini verdi. 

Japonya peş peşe iki büyük depremle sarsıldı! Uzmanlar uyardı: Derhal bölgeyi terk edin - Resim : 2

"BÖLGEYİ DERHAL TERK EDİN, SIĞINAK BULUN"

JMA’dan yapılan açıklamada, “Tsunami uyarısı yapılmıştır. Lütfen derhal bölgeyi tahliye edin” denildi.

Ayrıca Japonya Devlet Televizyonu’nda açıklamalarda bulunan yetkililer, depremin merkez üssünün bulunduğu Ishikawa bölgesinde kıyıya vuran dalgaların 5 metreyi bulabileceğini belirtti. Ishikawa’nın güneyi ve kuzeyinde ise dalgaların 3 metreyi bulabileceği aktarıldı. Bölgede yaşayanlara sığınak bulmaları ve yüksek bölgelere gitmeleri çağrısında bulunuldu. 

Yetkililer, bölge halkına yönelik uyarısında, olası bir trajedinin önüne geçmek için durumun ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Depremde can kaybı ya da yaralanma olup olmadığına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

NÜKLEER SANTRAL’DE SORUN YOK 

Ishikawa Valisi Hiroshi Hase, Noto yarımadasında bulunan Shika Nükleer Santrali’ne ilişkin yaptığı açıklamada, “Tetikte olmaya devam etmemiz gerekecek olsa da şu anda nükleer santrallerle ilgili endişe yaratacak herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Söylentilere ve yanlış bilgilere karşı dikkatli olun” dedi.

32 BİN 500 HANE ELEKTRİKSİZ KALDI

Yerel yetkililerden edinilen bilgilere göre, Ishikawa, Toyama, Niigata, Fukui ve Gifu eyaletlerindeki bazı yol ve yapılarda maddi hasar meydana gelirken, bölgeden birçok yaralanma vakası bildirildi. Ishikawa eyaletindeki Wajima şehrinde bulunan bazı evlerde deprem sonrasında yangın çıktığını açıklayan yetkililer, toplam 32 bin 500 hanede ise elektrik kesintisi yaşandığını bildirdi. İtfaiye yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, eyaletteki Noto bölgesi ve Hakui şehrinde de bazı evlerde yıkım meydana geldiği belirtildi.

Depremden en çok etkilenen 5 eyalette toplam 51 bin kişiye yönelik tahliye emri yayınlandı. Demiryolu işletmecisi JR ise, Joetsu ve Hokuriku hatlarındaki tüm hızlı tren seferlerinin askıya alındığını duyurdu.