Japonya’dan Pasifik’te sıcak hamle: Dengelere HSS ayarı

Dünya haberleri
Japonya’dan Pasifik’te sıcak hamle: Dengelere HSS ayarı

Japonya, Amerikan ordusunun stoklarını güçlendirmek amacıyla ileri seviye hava savunma sistemlerinin satışına izin verme kararı aldı. Söz konusu eylem, Washington'ın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı verdiği desteği sürdürdüğü bir dönemde gerçekleşti

Tokyo'nun gerçekleştirdiği hamle, II. Dünya Savaşı sonrası dönemde uzun bir süredir devam eden silah satışına yönelik kısıtlamalarda önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Başbakanlık Genel Sekreteri Yoshimasa Hayashi, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından, artık Amerikan şirketlerinin lisansı altında üretilen Patriot füzelerinin satılmasına onay verildiğini açıkladı.

Eski Başbakan Shinzo Abe, 2014 yılında bazı kısıtlamaları hafifletilmiş olsa da, Japonya'nın çatışma bölgelerine ölümcül silah transferini engelleyen ve lisanslı ekipmanın tam sistemler yerine parçalarının satışını sınırlayan kurallar hala geçerliydi.
Bu kural değişikliği ile Japonya, Amerikan tasarımı Patriot füzelerini üretme ve sistemi ABD hükümetine satma imkanına sahip olacak. Hava savunma sistemleri, Mitsubishi Heavy Industries tarafından Amerikan üreticileri Raytheon ve Lockheed Martin'in lisansı altında üretiliyor.

Bay Hayashi, Cuma akşamı düzenlenen bir basın toplantısında, "Bu karar, Japonya-Amerika ittifakını güçlendirmek için önemli bir anlam taşıyor" dedi
Uzmanlar, Japonya'nın bu hareketinin, Güney Kore'nin Ukrayna'nın müttefiki Polonya'ya silah satma girişimleriyle birlikte, Kuzey Kore ve Çin'e karşı bölgede demokratik müttefiklerin küresel bir silah tedarik zinciri oluşturduğunu göstererek caydırıcılığı artırabileceğini söyledi.
Japonya, Patriot füze bataryalarını Hint-Pasifik bölgesinde kullanılacak ve doğrudan Ukrayna veya diğer çatışma bölgelerine gönderilmeyecek şekilde belirledi. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ukrayna'ya gönderdiği füzelerin yerine Japon yapımı füze sistemlerinin kullanılması öngörülebilir.

Sasakawa Barış Vakfı'nda üst düzey araştırma görevlisi Tsuneo Watanabe, "ABD'nin Patriots'a gerçekten ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Patriot füze sistemi nedir?
Patriot füze sistemi, Raytheon ve Lockheed Martin tarafından geliştirilen ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından lisans altında üretilen bir hava savunma sistemidir. Bu sistem, yüksek hızlı balistik füzeler ve uçaklara karşı koruma sağlama amacıyla tasarlanmıştır. Patriot füzeleri, uzun menzili, yüksek hassasiyetli radarlar ve güçlü füze tehditlerine karşı etkili savunma yetenekleriyle bilinir. Sistemin bir dizi versiyonu bulunmakla birlikte, genellikle füze tehditlerini tespit etme, izleme ve etkisiz hale getirme konularında etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca, hava savunma ve füze savunma sistemleri içinde önemli bir yer tutar. Bu sistem, hassas atış kontrol sistemleri, füze taşıyıcı rampalar ve füze fırlatma birimleri gibi bir dizi bileşenden oluşur ve genellikle yüksek hedefleme doğruluğu ve hızlı tepki kabiliyetiyle tanınır.