İzlanda'ya kadın cumhurbaşkanı

Ajans Bizim
İzlanda
İzlanda'ya kadın cumhurbaşkanı

Ülkenin ulusal yayın servisinin bildirdiğine göre, iş kadını ve yatırımcı Halla Tomasdottir, ilk üç sırayı kadınların aldığı kalabalık bir aday grubunu geride bırakarak İzlanda'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı.

RUV'un haberine göre 55 yaşındaki Tomasdottir, yüzde 25,2 oy alan eski Başbakan Katrin Jakobsdottir ve yüzde 15,5 oy alan Halla Hrund Logadottir'i geride bırakarak oyların yüzde 34,3'ünü alarak büyük ölçüde törensel olan bu göreve seçildi.

Tomasdottir şu anda, insanlığa ve iklime odaklı iş uygulamalarını teşvik etmek amacıyla İngiliz iş adamı Richard Branson tarafından kurulan ve New York ve Londra'da ofisleri bulunan küresel bir kar amacı gütmeyen kuruluş olan The B Team'in üst yöneticisi olarak görev yapıyor.

İzlanda'nın cumhurbaşkanı, parlamenter cumhuriyette büyük ölçüde törensel bir konuma sahip. Cumhurbaşkanı anayasanın ve ulusal birliğin garantörü olarak hareket ediyor. Bununla birlikte, bir yasayı veto etme ya da referanduma sunma yetkisine sahip.

Tomasdottir, parti politikalarının üstünde olan ve sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisi, İzlanda'nın bir turizm merkezi olarak gelişimi ve yapay zekanın rolü gibi temel konularda tartışmaların açılmasına yardımcı olabilecek biri olarak kampanya yürüttü.

Tomasdottir, dört yıllık iki dönemden sonra yeniden seçilmek istemeyen Başkan Gudni Th Johannesson'un yerini alacak. Tomasdottir 1 Ağustos'ta göreve başlayacak.

İzlanda'nın kadın yöneticileri

Kuzey Atlantik'te yer alan bir İskandinav ada ülkesi olan İzlanda, kadınları yüksek makamlara seçme konusunda uzun bir geleneğe sahiptir.

Vigdis Finnbogadottir 1980 yılında İzlanda'nın devlet başkanı olduğunda herhangi bir ulusun demokratik olarak seçilmiş ilk kadın başkanıydı.

Ülkede ayrıca son yıllarda iki kadın başbakan olarak görev yapmış ve siyasi çalkantıların yaşandığı yıllarda istikrar sağlamıştı.

Johanna Sigurdardottir, küresel mali krizin İzlanda ekonomisini harap etmesinin ardından 2009-2013 yılları arasında hükümeti yönetti.