Uzmanlar uyardı: 2 ya da 3 hafta içinde patlama olasılığı yüksek!

Ajans Bizim
İzlanda Doğal Afetler
Uzmanlar uyardı: 2 ya da 3 hafta içinde patlama olasılığı yüksek!
Fotoğraf: DepoPhotos

İzlanda radyosu RUV, Reykjanes Yarımadası'nda önümüzdeki iki ila üç hafta içinde bir magma akışı veya volkanik patlama olasılığı olduğunu bildirdi.

Radyo, son meteorolojik güncellemeleri aktardı ve değerlendirmeyi kıyı kasabası Grindavik'te “yüksek bir patlama riski” seviyesine yükseltti. En kötü senaryolardan birinde, bir lav akıntısı, patlamalardan sonraki yaklaşık altı saat içinde Grindavik'ten karaya kaçış yollarını potansiyel olarak tıkayabilir.

Model hesaplamalarına göre, son patlamadan bu yana yanardağın altında biriken magma önümüzdeki günlerde 16 milyon metreküpe yaklaşacak.

Uzmanlar, bir sonraki magma akışı gerçekleşmeden önce magma odasına 13 milyon ila 19 milyon metreküp magma eklenmesi gerektiğini tahmin ediyor.

Reykjanes Yarımadası İzlanda'nın güneybatı kesiminde yer alıyor. Başkent Reykjavik'ten güneye doğru uzanıyor ve İzlanda'nın ana adasının güney ucunda bulunuyor.

Bu yarımadada birkaç aktif yanardağ ve jeotermal alan bulunuyor. Keflavik Uluslararası Havalimanı da Reykjanes Yarımadası'nda yer alıyor. Burası İzlanda'ya açılan ana uluslararası kapı olarak hizmet veriyor.