İzlanda Başbakanı greve gitme kararı aldı: Bugün çalışmayacağım!

İzlanda
İzlanda Başbakanı greve gitme kararı aldı: Bugün çalışmayacağım!

İzlanda'da, Başbakan Katrin Jakobsdottir dahil on binlerce kadın, cinsiyetler arası ücret farkını ve cinsiyete dayalı şiddeti protesto etmek amacıyla çalışmayı reddedecek.

Bugün gerçekleştirilen "Kvennafri" veya "kadınların izin günü" adlı eylem, sağlık ve eğitim gibi kadınların ağırlıklı olarak çalıştığı sektörleri etkileyecek.

Bu grev, 1975'ten bu yana İzlanda'da gerçekleştirilen ilk tam günlük kadın grevi olma özelliği taşıyor.

Kadınlar ve non-binary bireyler, ev işleri de dahil olmak üzere ücretli ve ücretsiz çalışmayı reddetmeye davet ediliyor.

İzlanda Başbakanı Jakobsdottir, greve katılacak ve mbl.is internet sitesine yaptığı açıklamada, "Kabinemdeki tüm kadınların da yapmasını beklediğim gibi ben de bugün çalışmayacağım" dedi. Jakobsdottir, hükümetinin, kadınların egemen olduğu meslekleri erkeklerin egemen olduğu alanlara kıyasla nasıl değerlendirdiğini araştırdığını açıkladı.

İzlanda Öğretmenler Sendikası'na göre, anaokulu öğretmenlerinin yüzde 94'ü dahil olmak üzere eğitim sisteminin her kademesindeki öğretmenlerin büyük bir kısmı kadınlardan oluşuyor. İzlanda Ulusal Üniversite Hastanesi'nde çalışanların yaklaşık yüzde 80'i kadın.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ KONUSUNDA 14 YILDIR DÜNYANIN EN İYİ ÜLKESİ

İzlanda, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından 14 yıldır üst üste cinsiyet eşitliği konusunda dünyanın en iyi ülkesi olarak seçiliyor. Ancak ülke tam anlamıyla eşit değil, WEF İzlanda'ya yüzde 91,2'lik bir genel puan verdi.

İzlanda, dünyanın en seyrek nüfuslu ülkelerinden biri olmasına rağmen ekonomik katılım açısından Liberya, Jamaika ve Norveç gibi ülkelerin altında yer alarak dünya genelinde 14. sıraya yerleşti.

İzlanda'nın kadın işgücünün yaklaşık yüzde 90'ı, 1975 yılında kadınların ekonomideki önemini vurgulamak amacıyla gerçekleştirilen bir grevde yer aldı. Bu grev, ülkenin parlamentosunun bir sonraki yıl eşit ücret yasasını kabul etmesine yol açtı. Eski İzlanda Devlet Başkanı Vigdis Finnbogadottir, 2015 yılında verdiği demeçte, 1975 grevinin "İzlanda'da kadınların özgürleşmesi için atılan ilk adım" olduğunu ve 1980 yılında dünyada demokratik yollarla devlet başkanı seçilen ilk kadın olmasının yolunu açtığını ifade etti.

Kaynak: Ajans Bizim

izlanda grev Kadın Hakları