İzin çıktı, isteyen işeyebilecek
İspanya'da Marbella Belediye Meclisi, kıyı şeridinin temizlenmesine yönelik bir dizi önlemin bir parçası olarak, "denize ya da sahile fizyolojik deşarj" durumunda yani denize işeme halinde, 750 avro para cezası uygulanacağını duyurdu.
El Correo gazetesi, suçun tekrarı halinde cezanın 1.500 avroya yükseleceğini de ekledi.
Bu duyuru, yerel halk arasında büyük tartışmalara yol açtı. İnsanlar, "Kim fark edecek ki? Denizanaları mı?" diye birbirine sormaya başladı.
Ancak görünen o ki Belediye tarafından kabul edilen yönetmelik yanlış yorumlanmış. Marbella Belediyesi bir sözcüsü, The Guardian'ın sorusu üzerine, duruma açıklık getirerek, "Belediye yönetmeliği denize işemek için herhangi bir ceza öngörmüyor" dedi.
Sözcü, “aslında metin, tıpkı şehrin sokakları gibi herhangi bir kamusal alanda bu tür eylemlerin düzenlendiği gibi, plajdaki potansiyel anti-sosyal suçlara bir düzenleme getiriyor” diye ekledi.
Suya işeme yasağının, kıyıdan ya da dalgakıranlardan denize işeyenler için geçerli olduğunu açıkladı.
Marbella, ülkede bu tür nezaketsizlikleri düzenleyen tek şehir değil! Galiçya'da Vigo kentinde "sahilde ya da denizde fizyolojik tahliyeden", yani işemekten suçlu bulunan kişiler, 15 Haziran 2022'den bu yana 750 avro para cezasına çarptırılıyor. Aynı kural, para cezasının 300 avro olduğu Endülüs'teki Malaga'da da geçerli.
Bu tedbirin amacı, sadece İspanya kıyı şeridini temizlemek değil, aynı zamanda her yıl buraya gelen milyonlarca tatilcinin konforunu arttırmaktır. Bu kural genellikle suda sabun kullanma yasağı ya da havluyu bir şezlongun üzerine koyup o gün için ayırmak gibi diğer kurallarla birlikte uygulanıyor.
İspanya her yaz dünyanın dört bir yanından gelen çok sayıda tatilciyi ağırlamaya hazırlanıyor.
Ulusal İstatistik Enstitüsüne (INE) göre, 2023 yılında bu sayı yaklaşık 85 milyon olacak.