İtalya zorda... Tıp öğrencilerini göreve çağırdılar

koronavirüs
İtalya zorda... Tıp öğrencilerini göreve çağırdılar

31 bin 506 koronavirüs vakası görülen İtalya'da sağlık sistemi çöktü. İtalya, sağlık sistemindeki yükü hafifletmek için tıp fakültesindeki 10 bin son sınıf öğrencisini doktor olarak göreve çağırdı

Dünya genelinde hızla yayılan koronavirüs, Avrupa'da en fazla İtalya'yı vurdu. Ülke genelinde 31 bin 506 koronavirüs vakası ve 2 bin 503 kişinin de hayatını kaybettiği İtalya'da sağlık sistemi çöktü.

Üniversitelerden sorumlu bakan Gaetano Manfredi, son sınıftaki tıp fakültesi öğrencilerini planlanandan sekiz ya da dokuz ay daha önce mezun edip girmeleri gereken zorunlu sınavları askıya alarak öğrencilere işbaşı yaptırmayı planlıyor.

Manfredi, "Ulusal sağlık sistemine doğrudan yaklaşık 10 bin doktor kazandıracağız. Bu adım ülke çapında yaşanan sağlık sistemindeki krizle başa çıkmak için zorunlu" açıklamasında bulundu.  

Söz konusu öğrencilerin pratisyen olarak kliniklerde ve yaşlı bakım merkezlerinde çalışıp daha deneyimli doktorların yükünü hafifletmesi amaçlanıyor.

İTALYA'DA SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ, KİMİN ÖLECEĞİNE DOKTOR KARAR VERMEK ZORUNDA

KORİDORLARDA TEDAVİ ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Milano'da bulunan bir hastanede çekilen görüntüler, durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde virüsün bulaştığı kişilerin, hastane koridorlarında tedavi edilmeye çalıştığı görülüyor. Vaka sayısının fazla olması, sağlık çalışanlarının yetersiz kalması sonucu ülkedeki sağlık sistemi hastalara yeteri derecede hizmet veremiyor.

DOKTORLAR ÖLÜM KARARINI VERMEK ZORUNDA KALIYOR

Ülkenin kuzeyindeki Lombardiya bölgesine bağlı Bergamo'da bir yoğun bakım ünitesini yöneten Dr. Christian Salaroli, "80 ila 95 yaşındaki bir kişi ağır bir solunum rahatsızlığıyla gelmişse büyük ihtimalle tedaviye etmiyoruz. Bunlar korkunç sözler ama maalesef doğru. Mucize yaratma girişimlerinde bulunacak durumda değiliz" dedi.   

Doktor ve hemşirelere, hastalara yatış sıralarına göre hizmet vermek yerine, kimin yoğun bakım tedavisinden sonra iyileşme ihtimalinin daha yüksek olduğuna odaklanarak, "zorlu kararlar" verme tavsiyesi yapıldı.

Açıklamada "Bazı hastaları tedavi edip, diğerlerine verilen tedaviyi kısıtlamayı öneren SIAARTI değil, doktorları dikkatlerini tedaviden kimin daha çok faydalanacağına yöneltmeye zorlayan acil durum koşulları" denildi. 

son dakika son dakika haber haberler Haber Global İtalya koronavirüs karantina salgın virüs