İtalya hız kameralarını deviren çetenin peşine düştü: 'Fleximan geliyor'

Ajans Bizim
İtalya
İtalya hız kameralarını deviren çetenin peşine düştü: 'Fleximan geliyor'

İtalya polisi, kendilerine "Fleximan" adını veren ve mümkün olduğunca çok sayıda hız kamerasını parçalamayı kendine görev edinen bir "çete"nin peşinde

Şimdiye kadar en az 15 başarılı saldırı gerçekleştiren Fleximan'ın saldırıları özel bir polis timi ve dört farklı savcılık tarafından soruşturuluyor.

İsimsiz vandal ya da vandallar aylar önce kuzeydoğuda giderek daha fazla kameranın devre dışı bırakılmasıyla yıkım izleri bırakmaya başladı. Daha sonra eylemlerinin fotoğrafları sosyal medyada yayıldı ve kameraları yok etmek için çoğunlukla kullandığı alet olan ve İtalyanca'da avuç taşlama anlamına gelen "flessibile" takma adını aldı.

Kampanya, halkın hız kameralarının yaygınlaşmasına duyduğu öfkeyi yansıtıyor olabilir. Ancak İtalya'da trafik kazalarında meydana gelen ölümler diğer pek çok Avrupa ülkesinden daha yüksek.

Fleximan'ın bir kişi mi yoksa iki kişi mi olduğu ya da belki de bir dizi taklitçi vandal mı olduğu net değil.

Kuzeybatıdaki Piedmont bölgesindeki polis 50 yaşındaki bir şüpheliyi suçladıklarını söylüyor ancak saldırıların çoğu kuzeydoğudaki Veneto bölgesinde yaşandı.

Sosyal medyada destek 

İsimsiz kanunsuz, son saldırılarından birinin gerçekleştiği yere el yazısıyla bir mesaj bıraktı: "Fleximan geliyor."

Vandalın yöntemleri tutarlı ve Fleximan'ın bir tür modern Robin Hood olarak görüldüğü sosyal medyada onay korosu giderek büyüyor.

Öyle ki, Padua'da Evyrein adlı bir sokak sanatçısı son çalışmasını Fleximan'a adadı. Sanatçının grafitisinde Uma Thurman'ın Kill Bill filmindeki karakteri, bir elinde kılıç, diğer elinde ise kesilmiş bir hız kamerası tutarken tasvir ediliyor.

BBC'nin haberine göre, İtalyanca adıyla "autovelox", Avrupa'da her zaman tartışmalı oldu. Ancak İtalya'nın kıtadaki en yüksek sayıya sahip olduğu biliniyor ve bu sayının 11.000'den fazla olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam İngiltere'deki 7.700'ün üçte biri ve 4.700 ile Almanya'dakinin neredeyse üç katı.

Bu durum, İtalyan hız dedektörlerine karşı duyulan öfkenin bir kısmını açıklayabilir ve yerel belediye başkanları tahrip edilen kameraları henüz değiştirmeyeceklerini söyledi. Resmi gerekçe ise durumu sakinleştirmek.

Kazada ölümler ve cezalar 

İtalyan tüketici grubu Codacons'a göre 2022 yılında Floransa'nın 23,2 milyon Avro ceza almasının ardından Milano, Cenova ve Roma'da sürücülere uygulanan cezalar son yıllarda önemli ölçüde arttı.

Ancak İtalya'nın yol güvenliği konusundaki sicili pek de etkileyici değil. Avrupa Ulaşım Güvenliği Konseyi, 2022 yılında İtalya'da bir milyon kişi başına düşen ölüm sayısını 54 olarak açıkladı; bu rakam İngiltere'de bir milyon kişi başına düşen 26 ve İspanya'da bir milyon kişi başına düşen 37 can kaybının neredeyse iki katı.

Konu siyasetin de gündeminde

Hız kamerası hikayesi, milliyetçi Lig lideri Matteo Salvini'nin bölgesel ve Avrupa parlamentosu seçimleri öncesinde bir fırsat kollamasıyla İtalyan siyasetine de girdi.

Aynı zamanda ulaştırma bakanı ve başbakan yardımcısı olan Salvini, Bologna belediye başkanı Matteo Lepore'yi kent genelinde yeni bir 30km/s hız sınırı getirdiği için hedef aldı.

Salvini'nin kendi bakanlığı tarafından imzalanan Bologna hız sınırı indirimi, yayaların ölüm riskinin 50 km/s hızda 30 km/s hızdan sekiz kat daha fazla olduğunu gösteren Avrupa Komisyonu rakamlarından esinlenmişti.

 

Bologna'da hız sınırının düşürülmesi sürücülerin protestosuna yol açtı ve konuyla ilgili bir referandum yapılması için başlatılan kampanyaya 52.000'den fazla kişi katıldı.