İtalya'da salgın endişesi büyüyor: Düzensiz göçmenler dahil herkes aşılanacak

İtalya koronavirüs
İtalya'da salgın endişesi büyüyor: Düzensiz göçmenler dahil herkes aşılanacak

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza'nın Danışmanı Dr. Walter Ricciardi, İtalya ulusal topraklarında bulunan düzensiz göçmenler dahil herkese yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının sunulacağını belirtti.

Ülkede salgın konusunda uzman isimlerden Dr. Ricciardi, grip aşısının da her yıl tekrarlandığını ve grip mevsimi olarak anılan dönemde koruma sağladığını, sonrasında tekrar edildiğini hatırlatarak, "İtalya'ya aralık ayı bitmeden gelecek ilk parti 10 bin doz aşıyı, ön cephede mücadele edenlere bırakacağız. Ben ocak ayında aşı olacağım." dedi.

"VİRÜSLER ÇOK KEZ MUTASYONA UĞRUYOR"

İngiltere'de ortaya çıkan Kovid-19'un daha bulaşıcı türünün endişeye yol açtığını belirten Ricciardi, bu türün daha agresif ve bulaşıcı olduğunu ancak Kovid-19 aşılarının buna yönelik koruma sağladığının altını çizdi. Walter Ricciardi, virüslerin çok kez mutasyona uğradığını ve değiştiğini bu nedenle her zaman dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Aşı ile sürü bağışıklığına geçilip geçilemeyeceği sorusuna Ricciardi, "Bu pek çok koşula bağlı; eğer bu aşının koruyucu olduğunu anlarsak, dağıtımda problem çıkmazsa, temelde oldukça kalıcı bir bağışıklık süresine sahipsek, nüfusun büyük bölümünü aşılarsak, evet. Ama önce tüm bu adımları atmalıyız." yanıtını verdi.

"AŞI DÜZENSİZ GÖÇMENLERE DE UYGULANACAK"

İtalya'da bulunan 600 bin düzensiz göçmenin de aşılanıp aşılanmayacağı yönündeki soru üzerine Ricciardi, bu konuda ikamet iznine bakmayan yasal düzenleme olduğunu hatırlatarak "Evet, kesinlikle. İtalya olarak ulusal topraklarda bulunan herkese yardım sunuyoruz. Tabii ki onlar için de olacak. Tüm nüfusu kapsaması gerektiği açıktır. Çünkü virüs, yasal olarak kayıtlı olup olmadığınıza bakmıyor bu yüzden nüfusun büyük çoğunluğunu korumak herkesin çıkarına. Yani cevabım evet." dedi.

"YAŞLI NÜFUSUMUZ VAR"

İtalya'da Kovid-19 ölümlerinin yüksek olmasıyla ilgili de Ricciardi, şunları kaydetti: "Bunun birden çok nedeni olduğunu düşünüyorum. Demografik olarak, diğer ülkelere göre daha yaşlı nüfusa sahibiz. Sadece bu da değil. Çünkü nüfusu bizim gibi yaşlı olan ülkeler de var ama bu kadar yüksek ölüm yok. Yaşlı nüfusumuz var çünkü uzun ömürlüyüz buna karşın daha kırılgan. İtalya, özellikle 2008’deki krizden sonra izlenen tasarruf politikalarından çok çekti. Bütün kamu harcamalarında önemli ölçüde kesintiye gidildi. İtalyan ulusal sağlık sistemi de bu kesintilerden etkilenen sektörlerin başında geliyor. Tahmini olarak 37-36 milyar euroluk kamu kaynağı kesintiye uğradı. Bu daha az doktor, daha az hemşire, daha az hazırlık demek. Bütün bu etkiler, ölüm oranının yüksek olmasına yol açtı. Şu anda son 10 yılda yapılan kesintileri telafi etmeye çalışıyoruz ama yıllardır yapılmayanı birkaç ayda yapmak mümkün değil."

İNGİLTERE İLE TEMASI OLMAYAN BİR KİŞİDE DAHA BULAŞICI TÜR GÖRÜLDÜ

İtalyan basınındaki haberlere göre, Ancona vilayetine bağlı Loreto'da, son günlerde İngiltere ile bir teması olmayan kişinin testlerinde, İngiltere'de ortaya çıkan Kovid-19'un daha bulaşıcı türüne rastlandı. 

Şiddetli soğuk algınlığı geçiren söz konusu kişiye moleküler testi yapan Ancona'daki viroloji laboratuvarının yöneticisi Stefano Menzo, ANSA'ya yaptığı açıklamada, "Araştırmalarımızı derinleştirdik ve şimdi bunun, virüsün İngiliz versiyonu olduğunu biliyoruz." dedi. Hastanın ailesiyle birlikte tecrit altında olduğu bildirildi.

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından basına sızan bilgilerde, Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun, Kovid-19’un daha bulaşıcı türünün görüldüğü İngiltere’deki İtalyanların dönüşüne dair dönmesine ilişkin kararname imzalayacağını belirtildi. Söz konusu dönüşün, İtalya ikametli olan ve acil durum sebebiyle ülkesine dönmek isteyen İtalyanları kapsayacağı ifade edildi. İngiltere'den İtalya'ya acil gerekçelerle dönenlerin test yaptırma ve 14 gün karantinada kalma zorunluluğu olduğu belirtildi.

AİLELER DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

İtalya'da Sağlık Bakanlığının verilerine göre, son 24 saatte 14 bin 522 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Böylece salgının başladığı şubattan beri toplam vaka sayısı 1 milyon 991 bin 278'e ulaştı.

İtalya'da Kovid-19 salgınında yakınlarını kaybeden bazı aileler hükümete tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Corriere della Sera gazetesindeki habere göre, 500 aile Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere hükümetin salgında ihmali bulunduğu gerekçesiyle toplam 100 milyon euro tazminat talebi için harekete geçti.

Kaynak: AA

İtalya