İtalya'da hükümet krizi aşıldı!

İtalya'da hükümet krizi aşıldı!

İtalya'da Lig Partisinin 8 Ağustos'ta koalisyon ortağı M5S'yi "her şeye hayır demekle" suçlayarak hükümeti bozacağını açıklamasıyla patlak veren kriz, Başbakan Conte'nin de 20 Ağustos'ta istifasını vermesiyle tırmanmıştı. Hükümet krizi aşıldı

Ülkede geçen yıl yapılan seçimlerin ardından mevcut parlamento aritmetiğinde birinci parti konumundaki düzen karşıtı M5S'de hükümet krizine yön verecek kritik bir iç oylama yapılmış, "Rousseau" adı verilen ve sadece üyelerin oy kullanabildiği sistem üzerinden yapılan oylamada, parti üyelerine PD ile beraber hükümet kurma fikri sorulmuştu.

117 bin 194 üyenin katıldığı oylamada, 63 bin 146 (yüzde 79,3) üye "evet" derken, 16 bin 488 (yüzde 20,7) üye "hayır" oyu vererek M5S üyeleri, Giuseppe Conte liderliğinde PD ile koalisyon fikrine yeşil ışık yakmış olmuştu.

YEMİN EDEREK GÖREVE BAŞLAYACAKLAR

İtalya'da Başbakan Conte'nin istifasının ardından başlayan hükümet krizi aşıldı. Yine Conte'nin liderliğinde kurulacak yeni hükümetin salı günü yemin ederek göreve başlayacağı açıkladı.

M5S'nin kendi içinde yaptığı oylamada PD ile hükümet fikrine yeşil ışık yanmasının ardından, Conte, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya giderek, yeni hükümet programını ve kabine listesini sundu.

Conte tarafından sunulacak yeni bakanlar kurulu listesindeki isimler cumhurbaşkanlığında yemin ederek göreve başlayacak. 

M5S-PD ve diğer sol görüşlü küçük partilerin desteğiyle kurulacak 2. Conte Hükümeti'nin ilk işi, çift kanatlı parlamentoda güvenoyu almak olacak.

SALVİNİ'DEN ELEŞTİRİ 

Ağustos ayında hükümet krizi çıkaran ve İçişleri Bakanlığı koltuğunu kaybetmek üzere olan aşırı sağcı Lig Partisi lideri Matteo Salvini, Facebook'tan yaptığı canlı yayınla, M5S'in kendi üyeleri arasında yaptığı nabız yoklamasını sert şekilde eleştirerek, yeni hükümetin Lig Partisi'ne yönelik nefretin üzerine inşa edildiğini savundu ve "Koltuk sevdalıların hükümeti çok fazla ileri gidemeyecek. 60 bin tıklamanın değil, 60 milyonun oylaması geçerli." ifadelerini kullandı.

HÜKÜMET KRİZİ

Lig Partisinin 8 Ağustos'ta koalisyon ortağı M5S'yi "her şeye hayır demekle" suçlayarak hükümeti bozacağını açıklamasıyla patlak veren kriz, Başbakan Conte'nin de 20 Ağustos'ta istifasını vermesiyle tırmanmıştı.  

Cumhurbaşkanı Mattarella, krizi aşmak için geçen haftalarda iki tur siyasi istişarelerde bulunmuştu. İstişareler sırasında M5S ile PD, Conte'nin yeniden başbakanlığında yeni bir koalisyon hükümetinde ortak olmayı kabul etmişti.

Bunun üzerine Mattarella, iki tur süren istişarelerinin sonunda 29 Ağustos'ta mevcut Başbakan Giuseppe Conte'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Conte de bu görevi şartlı kabul ederek, partilerle görüştükten sonra Cumhurbaşkanına yanıt vereceğini açıklamıştı.

Giuseppe Conte İtalya Salvini