Trendeki yolcuları rehin alan kişi öldürüldü

Ajans Bizim
İsviçre
Trendeki yolcuları rehin alan kişi öldürüldü
Fotoğraf: DepoPhotos

İsviçre’de dün akşam ülkenin batısında bir trende meydana gelen rehin alma olayının failinin saldırı sırasında öldürüldüğü ve rehin aldığı kişilerin zarar görmeden serbest bırakıldığı bildirildi.

Vaud kantonu polis sözcüsü Jean-Christophe Sauterel, basına bilgi verirken, rehin alan kişinin 32 yaşında İranlı bir sığınmacı olduğunun düşünüldüğünü, elinde balta ve bıçak bulunduğunu ve Farsça ve İngilizce konuştuğunu söyledi.

Sözcüye göre, soruşturmanın bu aşamasında failin gerekçeleri henüz bilinmiyor.

Basını bilgilendirme toplantısında hazır bulunan ne polis yetkilileri ne de savcılar, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın, saldırıda bir rol oynayıp oynamadığı sorusuna yorum yaptı.

Polis sözcüsü, rehin alan kişinin kimliğinin hâlâ tam olarak bilinmediğini belirtti.

Rehin alan kişinin kimliği doğrulanırsa, yabancılar tarafından işlenen suçları kınamak için sürekli kampanya yürüten ve sığınmacılara karşı daha sert bir politika izlenmesi çağrısında bulunan İsviçre'nin en büyük partisi SVP'nin ekmeğine yağ sürülmüş olacak.

Rehin alan kişi, kendisine baltayla saldıran bir polis memuru tarafından vurularak öldürüldü ve trene binmeyi başaran müdahale ekibi saldırgan ile rehinelerin arasına girdi. Saldırgan, makinist ile 14 yolcuyu rehin almıştı.

Rehin alma olayı, dün akşam 18.35 sularında başladı ve saat 22.30 sularında sona erdi. Fail olduğu iddia edilen kişi, Essert-sous-Champvent istasyonunda duran trenin makinistini görev yerini terk etmeye ve yolcuların yanına gitmeye zorladı.

Yolcularda bazıları polise ihbarda bulundu ve saldırgan ile müzakereler kısmen Whatsapp üzerinden ve Farsça konuşan bir tercüman aracılığıyla yapıldı.

Yetkililer, sonunda müdahaleye karar verdi. Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı ve Vaud Kantonu Cumhuriyet Savcısı, derhal olay yerine giderek cezaî soruşturma başlattı.

Yaklaşık 60 polis memuru olaya müdahil oldu Lozan’dan gelen müdahale grupları Cenevre polisinin keskin nişancıları tarafından da desteklendi.