İsveç, Fransızların İHA'sını tercih etti

Ajans Bizim
İsveç Fransa İnsansız Hava Aracı
İsveç, Fransızların İHA'sını tercih etti

İsveç, iç güvenlik teşkilatına yeni bir uzaktan kumandalı uçak sistemi tedarik etmek üzere Fransız Parrot şirketinin İHA'sını seçti.

Proje, ABD ordusunun gereksinimlerini karşılamak üzere özel olarak tasarlanan Parrot'un Anafi USA küçük insansız hava aracının (İHA) tedarik edilmesini öngörüyor.

Bu kabiliyet, 40 metre yükseklikten sıcak noktaları tespit edebilen bir termal kamera ve iki kilometre uzaklığa kadar hedefleri yakınlaştırabilen bir kamera içeriyor.

Anafi USA akıllı bataryalarla çalışır ve GPS'in çekişmeli olduğu ortamlarda kullanılmak üzere şirketin tescilli Skycontroller'ı ile kontrol edilebiliyor. Gerçek zamanlı uçuş izleme için isteğe bağlı 8 inçlik bir ekranla birlikte geliyor.

İHA'nın askeri, hükümet ve kurumsal varyantlarının tümü ABD'de üretiliyor. ve Amerika'nın Ulusal Savunma Yetkilendirme ve Ticaret Anlaşması Yasası standartlarına uygun. 

İHA 06 Skatan

İsveç Savunma Malzeme İdaresi'ne (FMV) göre, RPAS artık ulusal güvenlik hizmeti kapsamında teslim ediliyor.

Ajans, Stockholm'ün savunma bakanlığı tarafından seçilen Anafi USA GOV tipinin, askeri rezerv birimi ile operasyonları boyunca UAV 06 A (Skatan) olarak adlandırılacağını yazdı.

Skatan insansız hava araçlarının 2025'ten sonra başka muharip birliklere de dağıtılması bekleniyor.

İç Güvenlik Destek Departmanı Başkanı Yarbay Jan-Åke Andersson, "İç Güvenlik'in uzaktan kumandalı hava araçlarını yaygın olarak kullanan ilk birlik olması tam da doğru zaman. Bu sistemler birliklerin görevlerini hem gün ışığında hem de karanlıkta çözme kabiliyetlerini arttırıyor" dedi. 

'Büyük Adım'

2024 yazında, Ana Muhafızlar, RPAS'ı ve ilgili aksesuarları yöneten personelin sahada taşınırken hareket kabiliyetini artırmak için bir taşıma sistemi alacak.

Bu arada Skatan eğitmenlerinin eğitimi 2023 yılında başlamış olup 2024 yılı boyunca devam edecektir. Geleceğin RPAS pilotlarının hazırlıklarına önümüzdeki sonbaharda başlanması planlanıyor.

FMV Home Guard Sistem Müdürü Peter Wilhelmsson, "UAV 06'nın satın alınması ve teslim edilmesi, İç Güvenlik Teşkilatı'nın örneğin gözetleme ve koruma görevlerini çözme kabiliyeti için büyük bir adım anlamına geliyor. Sistemin kullanımı kolay ve gerçek zamanlı istihbarat imkanı sağlıyor" dedi.