İsrail-Hamas çatışmasında 11. gün! Hamas'tan rehineler için şart! Gazze'de dakika dakika son durum

İsrail Dünya haberleri

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırmasıyla başlayan çatışmalar 11. gününde devam ediyor. İki taraftan da çok sayıda sivil can kaybı var. İsrail abluka aldığı Gazze’ye bomba yağdırırken, Hamas, rehinelerin bırakılması için İsrail'e şart sundu.

7 Ekim’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın İsrail’e düzenlediği saldırıyla başlayan çatışmalar savaşın 10. gününde devam ediyor. İki taraftan da çok sayıda sivil can kaybı varken uluslararası kuruluşlar bölgede sivillerin hedef alınmasının savaş suçu teşkil ettiğini açıkladı. Gazze Şeridi’ni abluka altına alan İsrail, bölgeye günlerdir elektrik ve su vermezken İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam etti.

"HAMAS'IN EYLEM VE POLİTİKALARI FİLİSTİN HALKINI TEMSİL ETMİYOR"

 Filistin Devlet Başkanı Abbas, Hamas'ın eylem ve politikalarının Filistin halkını temsil etmediğini belirterek İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının derhal durması ve acil insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

BIDEN: İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGAL ETMESİ BÜYÜK HATA OLUR

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Gazze'de şiddetlenen Hamas İsrail saldırılarına ilişkin yeni bir açıklama yaptı. 

 İsrail'in Gazze'de "savaş kurallarına" uyacağına inandığını vurgulayan Biden, böylelikle masum Gazze halkının gıda, su ve ilaçlara erişimi olacağını dile getirdi.

Biden, "Şu noktada İsrail'in Gazze'yi işgalini destekler misiniz?" sorusuna, "Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum. Bana göre, Gazze'de olanlar aşırılıkçı Hamas'la ilgili. Tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi hata olur. Ama girip Hizbullah ve Hamas gibi aşırılıkçıları yok etmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hamas'ın tamamen yok edilmesi gerektiğini ancak Filistin yönetimi ve devleti için bir yol olması gerektiğini belirten Biden, "Bu yol, iki devletli çözümdür ve on yıllardır ABD'nin politikası haline gelmiştir. İsrail'in yanında 5 milyon Filistinliye bağımsız bir devlet oluşturacaktır." diye konuştu.

İNSANİ KORİDOR OLUŞTURULMASINA DESTEK

Biden, Gazze'de 2 milyon kişi için insani bir koridor oluşturulması hakkında ise "Bunu istiyoruz. Ekiplerim (İsrail'le) görüşüyor. Güvenli bölge nasıl oluşturabiliriz diye Mısır'la da görüşüyoruz. Bölgedeki çocuk ve kadınları çıkarmak için. Ancak kolay değil." dedi.

ABBAS VE NETANYAHU'YLA GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Biden, dün Filistin lideri Mahmud Abbas ile da bir görüşme yapmıştı. Biden'ın görüşmede Gazze'deki sivillere insani yardım ulaştırmak için bölgedeki ortaklarıyla çalıştıklarını söylemişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de görüşen Biden, sivillere gıda, su ve ilaç temini konusunu ele almıştı.

BÖLGEDEN SON GELİŞMELER

BMGK, RUSYA'NIN 'İNSANİ ATEŞKES' ÇAĞRISINI REDDETTİ

Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin karar tasarısı oylandı.

Tasarı, 5 'evet' oyu alırken, 6 'çekimser' ve 4 'hayır' oyuyla reddedildi.

ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya 'hayır' oyu kullandı.

Rusya'nın karar tasarısında birebir Hamas'tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınandı.

UNICEF: GAZZE'DE SU TÜKENDİ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu.

UNICEF'in X platformunda yaptığı açıklamada, "Gazze'deki aile ve çocuklara yardımların engelsiz ulaşabilmesi için bizlerin, hemen insani ateşkese ihtiyacımız var." ifadeleri paylaşıldı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), dün yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt girdiğine ilişkin haberleri yalanladı. UNRWA'dan bir başka yetkili de yaptığı açıklamada, Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana ne yakıt, ne yiyecek, ne de su girişi olduğunu, hiçbir tedarik maddesinin kente girmediğini belirtti.

İSRAİL, LÜBNAN'DAKİ HİZBULLAH'IN ASKERİ HEDEFLERİNE SALDIRDI

İsrail ordusunun, Lübnan'daki Hizbullah'a ait askeri hedeflere saldırdığı bildirildi.

Yedioth Ahronoth gazetesine göre, İsrail Ordu Sözcüsü, "Lübnan topraklarındaki Hizbullah'ın askeri hedeflerine saldırdık." dedi.

Saldırıya ilişkin daha fazla bilgi vermeyen sözcü, ayrıntıların daha sonra geleceğini söyledi.

KASSAM TUGAYLARI: YABANCI ÜLKE VATANDAŞLARINI SERBEST BIRAKACAĞIZ

Kassam Tugayları: (İsrail’e düzenlenen saldırıda esir alınanlar arasında) Bir grup yabancı ülke vatandaşı da var, onları uygun bir zamanda serbest bırakacağız.

HAMAS'TAN REHİNELERİN SERBEST KALMASI İÇİN ŞART

Reuters: Hamas, elimdeki rehinelerin karşılığında İsrail hapishanelerindeki 6.000 erkek ve kadın mahkumun serbest bırakılmasını talep ediyor.

AB: GAZZE'YE MISIR ÜZERİNDEN İNSANİ HAVA KORİDORU OLUŞTURULACAK

AB Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB’nin Mısır üzerinden Gazze’ye insani hava koridoru oluşturacağını söyledi. İlk 2 uçuşun bu hafta gerçekleşeceğini belirtti.

BM: GAZZE'DE YERLERİNDEN EDİLEN FİLİSTİNLİ SAYISI 1 MİLYON OLDU
BAKAN FİDAN, HAMAS İLE SİVİLLERİ GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye ile Filistin’deki son gelişmeleri ve sivillerin serbest bırakılması imkanlarını ele alan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

BM: REFAH SINIR KAPISI'NA BÜYÜK İHTİYAÇ VAR

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric,  Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın açılmasıyla ilgili, "Henüz bir gelişme kaydedilmedi. Sınır kapısının açılmasına büyük ihtiyaç var." dedi.

Dujarric, BM'nin Gazze'nin güneyinde insani ihtiyaçları karşılayacak malzemesi bulunduğunu kaydederek, "Hayat kurtarıcı yardımların Refah Sınır Kapısı'ndan geçişine gecikme olmadan izin verilmesi büyük önem taşıyor." diye konuştu.

İSRAİL İÇ İSTİHBARAT BAŞKANI: "YETERLİ UYARIYI YAPAMADIK"

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin Bet'in Başkanı Ronen Bar, Hamas'ın saldırısıyla sonuçlanan başarısızlıkların sorumluluğunu üstlendi. Bar "Maalesef saldırıyı engelleyecek yeterli uyarıyı yapamadık. Örgütün başkanı olarak sorumluluk bana ait" dedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI, İSRAİL'E DÖNDÜ

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta perşembe günü İsrail'den ayrılarak, çıktığı bölge turunun ardından yeniden bu ülkeye döndü.

ABD Dışişleri Bakanı, "Netanyahu ile görüşmek için İsrail'e geri geldim. İsrail'in kendini savunması ve vatandaşlarını Hamas teröründen korumasına ABD'nin desteğini tartıştık." ifadesini kullandı.

İSRAİL DUYURDU

İsrail, Hamas'ın istihbarat başkanını Han Yunus'ta etkisiz hale getirdiklerini iddia etti. 

İSRAİL, REFAH SINIR KAPISINI VURDU

İsrail, Gazze'nin Mısır ile sınırı olan ve insani koridor olarak kullanılması planlanan Refah Sınır Kapısını vurdu.

İSRAİL'İN GAZZE SALDIRILARINDA 2 BİN 808 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ, 10 BİN 850 YARALANDI

Gazze'de İsrail'in saldırıları sonucunda 2 bin 808 Filistinli hayatını kaybetti. 10 bin 850 Filistinli yaralandı.

BAKAN FİDAN, UMMAN VE PAKİSTAN DIŞİŞLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Umman Dışişleri Bakanı Sayyid Badr Al Busaidi ve Pakistan Dışişleri Bakanı Jalil Abbas Jilani ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Görüşmelerde, İsrail ve Filistin’deki gelişmeler ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve insani durum ele alındı.

HAMAS'TAN FLAŞ AÇIKLAMA

Hamas: Kudüs ve Tel Aviv'e roket saldırısı düzenledik

"ROKET SALDIRISI YAPILIYOR"

Kudüs ve Tel Aviv’e roket saldırısı yapıldığı açıklandı. Bölgede sirenler çalıyor. 

HAMAS'TAN KFAR AZZA'DA TOPLANAN İSRAİL ASKERLERİNE SALDIRI

 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırı yakınlarında bulunan Kfar Aza beldesinde toplanan bir grup İsrail askerini havan topuyla vurduklarını açıkladı.

İSRAİL, BM DEPOSUNU VURDU

Gazze'nin güneyindeki Tel al-Hava bölgesine düzenlenen bombardımanda Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın deposu vuruldu.

İRAN'DAN "ESİR" ANLAŞMASI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kanaani, İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı durdurması halinde Hamas’ın yaklaşık 200 İsrailli esiri serbest bırakma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

İSRAİL'DE YARALI SAYISI YÜKSELDİ

İsrail Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının saldırıya geçtiği 7 Ekim'den bu yana yaralananların sayısının 3 bin 968'e yükseldiğini açıkladı.

GUTERRES: ORTA DOĞU'DA UÇURUMUN EŞİĞİNDEYİZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin çatışmasındaki gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Guterres, "Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" ifadesini kullanarak İsrail'e Gazze'deki sivillere acil ve engelsiz insani yardım erişimi sağlaması, Hamas'a da rehineleri koşulsuz serbest bırakması çağrısı yaptı.

İSRAİL MEDYASI: METULA KENTİNE SİLAHLİ SALDIRGANLARIN SIZMIŞ OLABİLECEĞİ UYARISI YAPILDI

İsrail medyası: Yetkililer, Lübnan sınırı yakınlarındaki Metula kentine silahlı saldırganların sızmış olabileceği uyarısı yaptı.

Metula kentinde durumun kontrol altında olduğu ve güvenlik sorunu bulunmadığı açıklandı

NETANYAHU VE BLINKEN BİR ARAYA GELDI

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bir araya geldi. 

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA 11 GAZETECİ ÖLDÜ

Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 11 gazeteci öldü, 20'den fazla basın mensubu yaralandı ve 2 kişi kayıp.

MISIR: İSRAİL, REFAH'IN AÇILMASINA HENÜZ İZİN VERMEDİ

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, İsrail'in Refah Sınır Kapısının açılmasına henüz izin vermediğini söyledi. 

 HAMAS TEL AVİV'E ROKET FIRLATTI

Hamas, İsrail'in başkenti Tel Aviv'e roket fırlattığını açıkladı. Siren çalmadı ama büyük bir patlama sesi duyuldu.

GAZZE'DEKİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN ÇEVRE FELAKETİ UYARISI

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, enkaz altında binden fazla cesedin bulunması nedeniyle çevre felaketi uyarısı yaptı.

BM: GAZZE'DE ARTIK İNSANİ YARDIM SAĞLAYAMIYORUZ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Gazze'de artık insani yardım sağlayamadıklarını" bildirdi.

HAGARİ: HİZBULLAH BİZİ TEST EDERSE KARŞILIĞI ÖLÜMCÜL OLUR

İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, "Eğer Hizbullah bizi test etme hatasına düşerse karşılığı ölümcül olur" dedi.

İSRAİL ORDUSU: EN AZ 291 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ, 199 İSRAİLLİ REHİN ALINDI

İsrail ordusu, En az 291 askerin Hamas tarafından öldürüldüğünü ve 199 İsraillinin rehin alındığını açıkladı. 

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ YARIN İSRAİL'E GİDECEK

Reuters, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un yarın İsrail'e gideceğini duyurdu.

YARDIM KAMYONLARI REFAH’A DOĞRU HAREKET ETMEYE BAŞLADI

Yardım kamyonları, Mısır’ın Ariş kentinden Refah Sınır Kapısına doğru hareket etmeye başladı.

FİLİSTİN'DE ÖLÜ SAYISI 2 BİN 750’YE YÜKSELDİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarında Gazze'de 80 kişinin daha hayatını kaybettiği, 100 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Buna göre, 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 10'uncu gününde Gazze'deki toplam can kaybı 2 bin 750'ye, yaralı sayısı da 9 bin 700'e yükseldi.

NETANYAHU’NUN OFİSİ: ATEŞKES YOK

Netanyahu’nun Ofisi: Şu anda Gazze Şeridi'nde yabancıların tahliyesi karşılığında ateşkes ve insani yardım bulunmuyor.

REUTERS: ABD-İSRAİL-MISIR REFAH SINIR KAPISININ AÇILMASINDA ANLAŞTI

Reuters, ABD, İsrail ve Mısır; Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Gazze'nin güneyinde yerel saatle sabah 9'da başlayacak bir ateşkes üzerinde anlaştığını duyurdu.

Hamas Medya Ofisi, insani ateşkesin kabul edildiği hakkında hiçbir bilgi olmadığını açıkladı

LÜBNAN SINIRINDA BİR İSRAİL SUBAYI ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Lübnan sınırında tanksavar ateşi sonucu bir subayın öldüğünü açıkladı.

İSRAİL, VATİKAN'DAN HAMAS'I AÇIKÇA KINAMASINI İSTEDİ

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Vatikanlı Mevkidaşı Paul Gallagher'den, Hamas Hareketi'ni açık bir şekilde kınamasını talep etti.

GAZZE'DE BİNDEN FAZLA KİŞİ ENKAZ ALTINDA

Filistin Sivil Savunması, Gazze'de binden fazla kişinin enkaz altında olduğunu açıkladı

İSRAİL GAZZE'YE GİREN KAMYONLARA SALDIRMAMA TAAHHÜDÜNDE BULUNMADI

Washington Post'a göre, İsrail Gazze'ye giren kamyonlara saldırmama taahhüdünde bulunmadı.
İsrail'in yardım kamyonlarını denetlemesine izin verilmesi için müzakereler sürüyor.

REFAH SINIR KAPISI SAAT 9:00'DA AÇILACAK

ABD Basını: Refah Sınır Kapısı, Gazze'yi terk edecek yabancı uyruklular ve insani yardımların geçişi için bugün saat 9:00'da açılacak.

İSRAİL: GAZZE'DE 600 BİN FİLİSTİNLİ KUZEYDEN GÜNEYE GEÇTİ

 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas Hareketi ile yaşanan savaş sebebiyle Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi.

UNRWA: GAZZE'DEKİ OKUL VE BİNALARIMIZDA 400 BİN KİŞİ KALIYOR

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze'de kendilerine bağlı okul ve binalarda en az 400 bin yerinden edilmiş kişinin bulunduğunu duyurdu.

 
İsrail Hamas gazze filistin İsrail-Hamas çatışması