İsrail'den Fas'a ilk resmi uçuşa Trump'ın damadı eşlik etti

İsrail

İsrail'den Fas'a dün ilk uçak havalandı. ABD'nin arabuluculuğunda gerçekleşen normalleşme anlaşması çerçevesindeki uçuşa ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner eşlik etti

Normalleşme anlaşmasının ardından İsrail'den Fas'a dün ilk direkt uçuş gerçekleşti. İsrail'in başkenti Tel Aviv kentinden Fas'ın Rabat kentine doğru havalanan uçakta ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Şabbat da yer aldı. Kushner, El Al Israel Havayolları ile gerçekleştirilen uçuştan önce yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail arasında daha önce yapılan anlaşmaların, taraf ülkeler için ticari fırsatlar yarattığını ve Fas'a gerçekleştirilen ziyaretin de iki ülke arasında aynı ivmeyi yaratacağını umduğunu söyledi. Kushner, "Bu anlaşmaların barış ortamına olanak sağlayacağını umuyoruz" dedi.

ÜÇLÜ ANLAŞMA İMZALANDI

Fas Kralı 6. Muhammed'in heyeti kabulü sonrasında Fas, ABD ve İsrail heyet başkanları ortak basın toplantısı düzenledi.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, görüşmelerin olumlu geçtiğini, ilişkilerin geliştirilmesi için ortak üçlü iş birliği anlaşması imzalandığını, karşılıklı iletişim ofislerinin iki hafta içerisinde kurulmasının kararlaştırıldığını aktardı. "Anlaşmada, tarafların yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi ve ocak ayı sonundan önce diğer adımların da atılması şart koşuluyor." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Başdanışmanı ve damadı Jared Kushner ise "stratejik kararlarından ötürü Fas kralına minnettar olduğunu" belirterek iki ülke arasındaki görüşmelere katılmış olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi.

ABD’yi ilk tanıyan ülkenin Fas Krallığı olduğunu hatırlatan Kushner, "ABD Fas'ın Batı Sahra’da egemenliğini tanıyor ve yakında Dahla’da bir konsolosluk açacak." dedi.

BATI SAHRA SORUNU 

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor. Polisario Cephesi, 1991'de BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

BATI SAHRA'YA ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇILMASI PLANI

Fas ve İsrail arasındaki anlaşmalar, iki ülke arasındaki diplomatik bağları yeniden tesis etme ve ekonomik işbirliğini de faaliyete geçirmeyi kapsıyor. Ayrıca Batı Sahra'da bir ABD büyükelçiliği açılması da planlanıyor.

.

Kaynak: DHA

Jared Kushner