İspanyol merdivenleri Fransa'nın mı?

Fransa İtalya İspanya

Fransa ve İtalya tarihi bir eser yüzünden karşı karşıya geldi. Bu kez konu, iki ülkenin paylaşamadığı Mona Lisa tablosu değil. Roma'daki İspanyol merdivenleri. Fransa, tarihi yapı üzerinde mülkiyet hakkı imasında bulununca, İtalya küplere bindi.

Roma'ya giden turistlerin uğrak noktası olan İspanyol Merdivenleri, AB içinde gerilime yol açtı.

İtalya ve Fransa,,  17. yüzyıldan kalma tarihi eseri paylaşamıyor. 

İki ülke uzun süredir İspanyol merdivenlerinin mülkiyeti konusunda anlaşmazlık içinde. Çünkü Fransızlar, Roma'nın sembollerinden olan tarihi yapının Fransız kralları tarafından, Fransız fonuyla ve Fransız mimarlarca inşa edildiğine dikkat çekiyor.

İtalya ise, konunun tartışmaya kapalı olduğunu belirtiyor.

Son gerilimi, Fransa Sayıştayı'nın hazırladığı rapor tetikledi. O raporda, İspanyol Merdivenlerinin mülkiyetinin kimde olduğunun netleştirilmesi talep edildi. bu İtalya'nın tepkisini çekti.

İtalya Turizm Bakanı Daniela Santanche, geçmiş dönemde İtalya'dan Fransa'ya götürülen sanat eserlerine dikkat çekip

"Fransa, İtalya olmadan ne yapardı?" diye sordu. "Bizim  sanat eserlerimiz ve güzelliklerimiz olmadan yapamıyorlar, ama şimdi abartıp İspanyol Merdivenleri'ni bile istiyorlar." dedi.

İtalyan milletvekili Fabio Rampelli ise " O zaman biz de Louvre'a uzmanlar gönderir ve tarih boyunca İtalya'dan alınan eserlerin envanterini çıkarırız" diye konuştu.

İtalyan ressam Leonardo da Vinci'nin en ünlü tablosu Paris'teki Louvre müzesinde sergileniyor.

İtalya tablonun, ana vatanına dönmesini istiyor.