İspanya'nın sosyalist lideri Sanchez: Önceliği Filistin devletini tanımak olacak
İspanya'da Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri ve mevcut Başbakan Pedro Sanchez, yeni kurulacak azınlık sol koalisyon hükümetinin önceliğinin, Filistin devletini tanımak için çalışmak olacağını söyledi.
İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerden ikinci büyük parti olarak çıkan Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) lideri ve mevcut Başbakan Pedro Sanchez, azınlık sol koalisyon hükümeti kurmak için Meclis'ten güvenoyu istedi.
Sanchez, güvenoyu istemek için Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasına, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını eleştirerek başladı.
Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını kınadıklarını, sorumluların adalet önüne çıkarılmasını ve esirlerin bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini dile getiren Sanchez, şöyle konuştu:
"Aynı açıklıkla Gazze ve Batı Şeria'da Filistinlilerin ayrım gözetmeksizin öldürülmesini de reddediyoruz. Derhal ateşkes sağlanmasını, bombaların durdurulmasını, Filistin halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması için yardım girişinin sağlanmasını ve acilen bir barış konferansı düzenlenerek diplomasinin önünün açılmasını istiyoruz."
Sanchez, "İspanya, uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği için Putin'in Rusyası gibi saldırgan bir ülkeye karşı Ukrayna'ya nasıl yardım ediyorsa, aynı kararlılıkla hareket edip, bugün açık bir şekilde insan haklarına saygı duymayan İsrail'in, Gazze'de derhal ateşkes yapmasını ve uluslararası insani yardım kurallarına sıkı sıkıya uymasını talep etmektedir." dedi.
"İKİ DEVLETLİ ADİL ÇÖZÜMÜ"
Filistin halkının uzun süredir talep ettiği "iki devletli adil çözümü" İspanya olarak istediklerini, bunun uluslararası toplum tarafından onaylanması için çaba göstereceklerini kaydeden Sanchez, "İspanya'da yeni hükümetin ilk icraatı Filistin devletini tanımak için çalışmak olacaktır." diye konuştu.
Sanchez'in kuracağı azınlık hükümetine destek verme kararı alan Podemos partisinin lideri İone Belarra ise Sanchez'in bu açıklamalarının hemen ardından "X" hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Filistin'de planladığı soykırımı durdurmak için güvenoyu oturumunda söylenen sözlerden çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Diplomatik ilişkileri kesin, silah almayı bırakın, ekonomik yaptırımlar uygulayın. Bu sözlerle eylemsizlik arasındaki mesafe acı verici." ifadelerini kullandı.
Sanchez'in son hükümetinde Sosyal Haklar ve 2030 Ajandası Bakanı olan, İspanya'da şimdiye kadar İsrail'e yönelik en sert eleştirileri yapan Belarra'nın, yeni hükümette bakanlık alması beklenmiyor.
YARIN MECLİS'TEN GÜVENOYU ALMASI BEKLENİYOR
İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerden ikinci büyük parti olarak çıkan PSOE'nin lideri Sanchez, azınlık sol koalisyon hükümeti kurmak için Meclis'ten güvenoyu istedi.
Sanchez'in, partisi PSOE'den 121, koalisyonun küçük ortağı Sumar'dan 31, dışarıdan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Katalonya İçin Birlikten (Junts) 7'şer, EH Bildu'dan 6, Bask Milliyetçi Partisinden (PNV) 5, Galiçya Milliyetçi Bloktan (BNG) ve Kanarya Koalisyonundan (CC) birer olmak üzere 179 milletvekilinin "evet" oyuyla yarın Meclis'ten güvenoyu alması bekleniyor.
İspanya'da 2 Haziran 2018'den bu yana başbakanlık koltuğunda oturan 51 yaşındaki sosyalist lider Sanchez, üçüncü kez hükümet kurmak için Meclis'ten güvenoyu alacak.
Kaynak: AA