İspanya'da ev bulamayan vatandaşların turistlere yönelik öfkesi artıyor: Binlerce kişi yürüdü

Ajans Bizim
İspanya Turizm Emlak haberleri
İspanya'da ev bulamayan vatandaşların turistlere yönelik öfkesi artıyor: Binlerce kişi yürüdü
Reuters

İspanya'nın Malaga ve Cadiz şehirlerinde hafta sonunda binlerce kişi, yerel halkı uygun fiyatlı konaklama imkânlarından mahrum bırakmakla suçlanan kitle turizmine karşı gösteri düzenledi. 

Dünyanın ikinci büyük turizm merkezi olan İspanya'da aşırı kitle turizmine öfke gittikçe artıyor.

Malaga'da, valiliğe göre yaklaşık 5 bin 500 kişi, “sol y playa” (güneş ve plaj) turizminin merkezi olan 570 bin nüfuslu büyük Endülüs kentinin tarihi merkezinde toplandı. 

Elli kadar yerel derneğin çağrısıyla toplanan İspanyollar, ellerinde "Turistik konaklama yasaklansın" ya da "1.300 maaş, 1.100 kira, nasıl yaşıyorsunuz?" sloganlarını taşıyan pankartlar taşıdı. 

Malaga'da 6.500 turistik konaklama birimi

Ulusal İstatistik Enstitüsüne göre, İspanya'da en fazla turistik konaklama birimi, 6 bin 500'ü şehir içinde olmak üzere 39 bin tesisi ile Malaga eyaletinde bulunuyor. Şehir, onlarca plajı ve 1881'de bu kentte doğan Picasso'nun merkezî figür olduğu kültürel cazibe merkezleri nedeniyle çok sayıda turisti çekiyor.

Bir başka Endülüs kenti olan Cadiz'de de yüzlerce kişi tarihî merkezde toplandı. “Cadiz Direniyor” platformu tarafından yayınlanan gösteri çağrısı metninde, "Yeter bu kadar otel, yeter bu kadar turistler için daire, yeter bu kadar turizm, yeter bu kadar şehrin satılması" ifadeleri yer aldı.

Protestoların sayısı artıyor

Sadece 117 bin nüfuslu bu şehrin tarihî merkezinde yer alan Cadiz limanı, haziran ayında gelen 20 yolcu gemisiyle kruvaziyer gemileri için popüler bir yer haline geldi. Neredeyse her gün binlerce yolcunun gelişi, eski mahallenin dar sokaklarını tıkıyor. 

Balear Adalarından Kanarya Adalarına ve Barselona'ya kadar İspanya'da turizm karşıtı hareketler yükselişe geçti. Yaklaşık 57 bin kişi, nisan ayında, kitle turizminin yol açtığı ekonomik ve çevresel zararı protesto etti.

Başta Barselona olmak üzere 2010'lu yıllarda bölge sakinleri aşırı turizme karşı harekete geçmişti. 

İspanya, Covid-19'un neden olduğu duraklamanın ardından geçen yıl 85,1 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırlayarak rekor kırmış olsa da öfke bir kademe daha artmış görünüyor. İspanya'da turizm, GSYİH'nin yüzde 12,8'ini ve istihdamın yüzde 12,6'sını oluşturuyor.