İspanya'da Başbakan Pedro Sanchez'in şansı döndü

Pedro Sanchez İspanya
İspanya'da Başbakan Pedro Sanchez'in şansı döndü

İspanya'nın geçici merkez sol Başbakanı Pedro Sanchez, Temmuz ayındaki seçimleri kaybetti ancak ülkenin muhafazakârlarının liderinin yeni hükümet için parlamentonun desteğini ikinci kez alamamasının ardından iktidara dönme şansı yakaladı.

İspanyol parlamentosunun alt kanadı olan Madrid'deki Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada Halk Partisi lideri Alberto Nunez Feijoo lehine 172, aleyhine 177 milletvekilinin oyunu alırken bir oy da geçersiz sayıldı.

Bu sayı iki gün önceki ilk tur oylamada aldığı oyla aşağı yukarı aynıydı ve bu yenilgi onun iktidara gelme şansını tüketti.

Seçimlerin ardından Halk Partisi, Temsilciler Meclisi'nde 137 sandalye ile en fazla sandalyeye sahip parti oldu. Ancak aşırı sağcı Vox partisinin 33 milletvekili ve küçük muhafazakâr rakiplerinden iki milletvekilinin desteği bile Feijoo'nun basit bir parlamento çoğunluğu kazanması için yeterli olmadı.

Sonuç, Avrupa Birliği'nin dördüncü büyük ekonomisinin siyasi belirsizliğini uzattı.

Temmuz seçimleri 11 partinin 350 milletvekilinden oluşan parçalanmış bir parlamento ortaya çıkardı ve bu da herhangi biri için iktidara giden yolu zorlaştırdı ve rakipleriyle anlaşma yapmalarını gerektirdi.

Seçim de gündeme gelebilir

Eğer 27 Kasım'a kadar bir hükümet kurulamazsa 14 Ocak'ta yeni bir seçim daha yapılacak.

Son oylama, seçimde ikinci olan Sosyalist lider Sanchez'e, daha küçük partileri kendisini desteklemeye ikna edebilirse, muhtemelen iktidara dönmesi için bir kapı açtı.

Kral 6. Felipe'nin önümüzdeki Pazartesi ve Salı günleri parti liderleriyle ayrı ayrı bir araya gelerek tıkanıklıktan çıkış yollarını değerlendirmesi bekleniyor. Ardından Sanchez'i yeni bir hükümet kurması için parlamentoda oylamaya sunmaya davet edebilir.

51 yaşındaki Sanchez son beş yıldır İspanya'nın başbakanı ve yeni bir hükümet kurulana kadar bu görevi yürütecek. 

Sánchez son haftalarda, özellikle de zengin bölgenin İspanya'nın geri kalanından ayrılmasını isteyen ve muhafazakarlara şiddetle karşı çıkan Katalan partilerinin parlamentodaki kilit desteğiyle sessizce bir koalisyon kurmaya çalışıyor.

Katalan affı seçeneği

Sanchez'in ayrılıkçı partilerin İspanya'nın 2017'deki başarısız Katalan ayrılma girişimine katılan yüzlerce, belki de binlerce kişi için af çıkarması yönündeki siyasi açıdan patlayıcı taleplerini kabul etmeyi düşünmesi ihtimali, parlamento oturumlarına uzun bir gölge düşürdü.

Çok sayıda üst düzey Katalan ayrılıkçıyı affeden Sanchez planlarını gizli tutuyor. Af olasılığından bahsetmedi ve sadece son yıllarda gerilimin azaldığı kuzeydoğu bölgesiyle ilişkileri "normalleştirmeye" devam etmek istediğini söyledi.

Ancak önde gelen Katalan ayrılıkçılar affın gerçek bir olasılık olduğunu söylediler. Ayrıca verdikleri destek karşılığında Katalonya'da bağımsızlık referandumu istediklerini de söylediler.

Sosyalistler Perşembe günü geç saatlerde yaptıkları bir açıklamada ayrılıkçılarla görüşmeleri canlı tutmak istediklerini ancak bunu "her zaman Anayasa'ya uygun olarak" yapacaklarını söylediler. Bu açıklama bağımsızlık oylaması ihtimalini fiilen ortadan kaldırdı, ancak her iki tarafın da pazarlık kozlarını ne ölçüde ortaya koyduğu belli değildi.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Pedro Sanchez İspanya avrupa