Vakaların patladığı İskoçya'da hükümet gençleri nasıl durduramadı?

Web Özel
Vakaların patladığı İskoçya'da hükümet gençleri nasıl durduramadı?
İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon gece kulüplerini kapattığından dolayı gençlerin hedef tahtasında. Fotoğraf: Reuters

5 milyon nüfuslu İskoçya günde 10 bine yakın vaka açıklamaya başlayınca hükümet önlemler almaya başladı. Yeni yıldan önceki hafta gece kulüpleri kapandı. Dans tutkunu gençler ise başka formüller geliştirdi.

Dünyada pek çok ülke salgında artan vakalar için yeni çözümler peşinde. Karantina önlemleri sıkılaştı. Avrupa’da ‘salgında başa mı döndük’ soruları kulaktan kulağa yayılıyor. İskoçya da ne yapacağını bulmaya çalışan ülkelerden biri. Ülkenin kanı kaynayan gençliği bulaştırıcı gruplar arasında bir numarada. Hükümet de gece kulüplerini kapatarak gençler arasındaki bulaştırıcılığı engellemek istedi.

Bu karar ilk etapta mantıklı gözükse de pek istenen sonucu vermedi. Gece kulübü sahipleri ise ekonomik olarak zor durumda olduklarını, gençlerin kendi kulüplerinde olmasa bile ev partilerinde sosyalleşeceklerini söylediler, öyle de oldu.

Hükümet tarafından yapılan bir araştırmaya göre yaşları 18-29 arasında değişen gençlerin katıldığı ev partilerinin sayısı yasaklardan sonra arttı. İskoçya’da çok sayıda eğlence mekanı işleten Scotish Hospitality Grubu’nun sözcüsü Stephen Montgomery, “Son 20 ayda sektör olarak gördüğümüz tek şey kapanma, sınırlama ve ekonomik perişanlık” değerlendirmesinde bulundu.

'KONTROL EDİLEMEYECEK SOSYAL ORTAMLAR'

Montgomery sözlerine, “Hükümet, insanları kontrol edilemeyecek sosyal ortamlara girmeye teşvik ediyor. Bu da vaka sayılarını artırıyor” diyerek son verdi.

5 Ocak ile sona eren haftada İskoçların yüzde 25’i en az bir kez bara gittiklerini beyan etti. Eğlence yerleri kapanmadan önce bu oran yüzde 39’du. Aynı hafta içerisinde ‘son bir haftada başka birinin evini ziyaret ettiniz mi?’ sorusuna verilen ‘evet’ cevabı yüzde 47’den yüzde 60’a çıktı. 27 Aralık’tan itibaren İskoçya’da barlar sınırlı sayıda insan kabul ediyor ve masaların arasındaki mesafeler artırıldı.

Kamunun yaptığı araştırmaya göre; 5 Ocak'la biten haftada gençler arasındaki temaslar yüzde 20 arttı.

Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı ülkede günlük vaka sayıları 10 bin sınırına yaklaştı. Eğlence sektörü üzerindeki baskılar artarken açık havada düzenlenen rugby maçlarına 5 Ocak’tan itibaren yeniden seyirci alınmaya başlandı. Gece kulüpler ise 24 Ocak 2022 tarihine kadar kapalı kalacak.

İskoçya hükümeti ise 5 Ocak ile biten haftada ev buluşmalarının artmasının normal olduğunu insanların yeni yıl zamanı birbirlerine ev ziyaretlerinde bulunma sıklıklarının arttığını söyledi. Buna rağmen gençler arasındaki mobilite evler arası daha da sıklaştı.

'O ZAMAN İNGİLTERE'YE GİDELİM'

İskoçya’daki sıkı Covid-19 kurallarından kurtulmak isteyen pek çok genç İskoç ise soluğu kuralların daha esnek olduğu İngiltere’de aldı. Geçen yıl da İspanya ve Fransa arasında benzer sınır geçişleri olmuştu.

İskoçya’da 500 kişiden kalabalık dış etkinliklere izin verilmesi ile birlikte futbol maçları da seyircili oynanmaya başlanacak. Salgının o zaman nereye evrileceği merak ediliyor.

Birleşik Krallık’ta futbol maçlarına ilk izin veren ülke Galler olmuştu. Ada ülkelerinde futbol maçlarına yasak getirildiği zaman bunun hükümetin onaylanma oranına da ciddi etkisi oluyor. Galler hükümeti öte yandan gece kulüplerinin kapatılması konusunda daha sıkı bir duruş sergilemişti.

KAPANAN KULÜPLERE DESTEK

27 Aralık tarihinden itibaren ülkede gece kulüpleri kapandıktan sonra kulüp sahiplerine ekonomik destek için 55 bin pound’a kadar hükümet tarafından destek verileceği açıklandı. İşletmelerin destekten yararlanabilmesi için akşam 19:00 ve gece yarısı 02:00 arası hizmet verdiklerini belgelemeleri yeterli olacak.

Geçen Aralık ayında Portekiz, Kuzey İrlanda ve Almanya da gece kulüplerini kapatma kararı almıştı. Bu ülkelerin de amacı yeni yıl öncesi artan ev içi dolaşmaların üstüne ek vaka sayıları getirmemekti.

Türkiye’de gece kulüpleri açık. Geçen temmuz ayında yayınlanan resmi genelgeye göre müzik gece 00:00’a kadar devam edebiliyor.

Kaynaklar: The Telegraph, Metro, The Guardian

 

Kaynak: Web Özel

koronavirüs önlemleri Avrupa koronavirüs önlemleri