İranlı üst düzey nükleer fizikçi suikaste uğradı

İran
İranlı üst düzey nükleer fizikçi suikaste uğradı

İran'ın nükleer programının kilit isimlerinden bilim insanı Mohsen Fakhrizadeh, Tahran eyaletine bağlı Abserd ilçesinde düzenlenen terör saldırısı sonucunda hayatını kaybetti. İran istihbaratı suikastı gerçekleştirenlere yönelik operasyon başlattı.

İran devlet televizyonu, İranlı nükleer fizikçi Fahrizade'nin öğleden sonra Abserd ilçesinde düzenlenen terör saldırısında ağır yaralandığını ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada, "Maalesef doktorlar, yıllar boyunca verdiği bilim mücadelesi ile  şehit mertebesine yükselen Fakhrizadeh'i kurtarmayı başaramadı" ifadelerini kullandı. 

Öte yandan, İran nükleer programının mimarı olarak tanınan Mohsen Fakhrizadeh'in adı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Mayıs 2018'de İran nükleer programı hakkında yaptığı sunumda özellikle belirtilmişti.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI DOĞRULADI

İran Dışişleri Bakanı Zarif, nükleer fizikçi Fahrizade'ye yönelik terör saldırısında İsrail'in rolü olduğuna dair ciddi belirtiler bulunduğunu söyledi

 

NETANYAHU SUİKASTA UĞRAYAN İRANLI NÜKLEER BİLİMCİYİ İŞARET ETMİŞTİ

Netanyahu, Nisan 2018’de İsrail istihbarat servisi Mossad’ın, İran nükleer çalışmalarından ele geçirildiğini iddia ettiği çok sayıda belgeyi kamuoyuyla paylaşmıştı.

Bu toplantıda Netanyahu, Fahrizade’nin Amad isimli bir projenin başında olduğunu ileri sürmüş ve “Bu ismi unutmayın” ifadesini kullanmıştı.

İran nükleer programının kilit isimlerinden Muhsin Fahrizade, bugün Tahran eyaletine bağlı Absederd ilçesinde aracına düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, olayın ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Fahrizade'ye yönelik suikastla ilgili İsrail'i suçladı.

TRUMP'TAN İRANLI NÜKLEER BİLİMCİ FAHRİZADE'NİN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN PAYLAŞIM

Başkanlığı döneminde İran'la sık sık karşı karşıya gelen ABD Başkanı Trump, Fahrizade'nin suikast sonucu öldürülmesine ilişkin İsrailli gazeteci Yossi Melman'ın twitlerini paylaştı.

Trump'ın, Melman'ın hem İbranice hem de İngilizce, "İran'dan gelen haberlere göre Muhsin Fahrizade, Tahran'ın doğusundaki Damavend'de suikast sonucu öldürüldü. İran'ın gizli nükleer programının başındaki isimdi ve Mossad tarafından yıllardır aranıyordu. Onun ölümü, psikolojik ve mesleki açıdan İran için büyük bir darbedir." mesajını takipçileriyle paylaşması dikkati çekti.

Sosyal medyada Trump'ın paylaşımları, kendisinin Fahrizade'nin öldürülmesine destek verdiği şeklinde yorumlandı.

İRAN OPERASYON BAŞLATTI

İran İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi, nükleer bilimci ve İran Savunma Bakanlığı Bilimsel Araştırma Kurumu Başkanı Muhsin Fahrizade Mahabadi’nin suikast sonucu öldürülmesine ilişkin taziye mesajı yayınladı. Alevi, Mahabadi’nin suikast sonucu öldürülmesinden büyük bir üzüntü duyduğunu belirterek, “Bu büyük bilim insanının ölümü nedeniyle tüm İranlılara baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Mahabadi suikastını gerçekleştirenlere yönelik operasyonların başlatıldığını kaydeden Alevi, “İstihbarat Bakanlığımız faillerin yakalanması için harekete geçmiş durumda. Şehidimizin intikamını faillerden ve azmettiricilerden alacağız” dedi.

 

İran nükleer suikast