İranlı güzellik kraliçesi Filipinler'de havalimanında iki haftadır mahsur kaldı

İranlı güzellik kraliçesi Filipinler'de havalimanında iki haftadır mahsur kaldı

İranlı güzellik kraliçesi Zare Bahari, Filipinler'de Manila Havalimanı'nda iki haftadır mahsur kalmış durumda. "Ülkeme gönderirseniz öldürüleceğim" diyen Bahari, Filipinler'den sığınma talebinde bulunuyor

Bahareh Zare Bahari... 2014 yılında düzenlenen Kıtalararası Güzellik Yarışması'nın katılımcılarından biri. İran adına yarışmaya katılan Bahari, yarışmanın ardından 5 yıldır diş hekimliği eğitimi için öğrenci vizesiyle Filipinler'e geldi. Her yıl vizesini yenileyerek Manila'da kalan Bahari'nin vizesi 2020 yılının ocak ayında doluyor. 12 gün önce Dubai'ye yaptığı turistik seyahatin dönüşünde Manila'daki havalimanından ülkeye geri alınmayan Bahari, o günden bu yana havalimanının 3 numaralı terminalinde yatıp kalkıyor ve hakkında kırmızı bülten çıkarttığını öne süren ülkesine dönmemek için Filipinler'den iltica talebinde bulunuyor.

İranlı güzellik kraliçesi Filipinler'de havalimanında iki haftadır mahsur kaldı - Resim : 1

Filipinler'i terk etmek istemeyen Bahari, ülkesi İran'a gönderilmesi halinde öldürüleceğini öne sürüyor.

Tahran yönetimini kendisini susturmaya çalışmakla suçlayan Bahari, buna gerekçe olaraksa hükümet karşıtı görüşlerini gösteriyor. Geçen hafta Filipinler Göçmen Departmanı, Interpol tarafından Bahari hakkında kırmızı bülten çıkardığını açıkladı. Açıklamada kırmızı bülten talebinin hangi ülkeden geldiği bilgisine yer verilmedi. Fakat Bahari, CNN'e yaptığı açıklamada kırmızı bültenin 2018 yılında İran tarafından talep edildiğinin kendisine bir göçmen dairesi yetkilisi tarafından belirtildiğini söyledi.

İranlı güzellik kraliçesi Filipinler'de havalimanında iki haftadır mahsur kaldı - Resim : 2

CNN yayınına canlı telefon bağlantısıyla katılan Bahari, 2014 yılında bu yana Manila'da yaşadığını, bu süre içerisinde İran'a hiç gitmediğini söyledi. "Bunu yetkililere defalarca açıkladım. Ben burada yaşarken nasıl olabilir de İran'da bir suç davasına konu olabilirim" diyen Bahari, 12 gün önce Dubai'den döndüğünden bu yana Manila'daki Ninoy Aquina Uluslararası Havalimanı'nın 3 No'lu terminalindeki bir yolcu odasında kaldığını da açıkladı. "Aklımı kaçırmak üzereyim" diyen Bahari, sürgündeki Rıza Pehlevi'yi (1979 İran Devrimi'nde indirilen Şah'ın oğlu) desteklediği için hedef alındığını öne sürdü. Son güzellik yarışmasında İran'ın İslam devriminden önceki monarşi bayrağını ve Pehlevi'nin fotoğrafıyla podyuma çıktığını belirten Bahari, bunun da İran yönetiminin tepkisini çektiğini ileri sürüyor.

İranlı güzellik kraliçesi Filipinler'de havalimanında iki haftadır mahsur kaldı - Resim : 3

Bahari, çıkarılan kırmızı bülten konusunda da şüphelere sahip. "Eğer meşru bir kırmızı bülten söz konusu olsaydı, son Ortadoğu seyahatimi zaten gerçekleştiremezdim" diyen Bahari hakkında Filipinler Göçmen Departmanı'nın ilginç bazı iddiaları da var.

Departman, Bahari'nin Filipinler'in bir şehri olan Dagupan'da halen yürümekte olan bir taciz ve darp davasının da zanlısı olduğunu öne sürüyor. Öte yandan göçmen bürosu yetkilileri, Bahari hakkındaki kırmızı bültenin bu nedenle mi çıkarıldığı, İran tarafından mı talep edildiği konularının hiçbirisine herhangi bir yanıt vermiyor. Bahari ise göçmen dairesinin kendisi hakkındaki iddialarının "büyük bir yalan" olduğu iddiasında. Bahari, "Hakkımda Filipinler'de yürüyen hiçbir dava yok" diyor.

İranlı güzellik kraliçesi Filipinler'de havalimanında iki haftadır mahsur kaldı - Resim : 4

İnsan Hakları İzleme örgütü ise son zamanlarda sıklıkla görülen "gizemli" kırmızı bültenler konusunda endişeli olduğunu belirtiyor.

 

Filipinler