İran'dan 'Gazze' açıklaması: Hiç kimse çatışmaların yayılmayacağını garanti edemez

İran
İran'dan 'Gazze' açıklaması: Hiç kimse çatışmaların yayılmayacağını garanti edemez

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam etmesi durumunda hiç kimsenin “durumun kontrol altına alınacağını ve çatışmaların yayılmayacağını garanti edemeyeceğini” söyledi.

İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, resmi temaslar için Katar’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi. Filistin’deki son durumun değerlendirildiği görüşmede Abdullahiyan, “Siyonist rejimin (İsrail) Gazze’nin savunmasız insanlarına ve vatandaşlara yönelik saldırıları devam ederse hiç kimse durumun kontrol altına alınacağını ve çatışmaların yayılmayacağını garanti edemez.” dedi.

Abdullahiyan, ABD’nin herkese itidalli davranmayı tavsiye ettiğini ancak kendisinin buna riayet etmeyerek İsrail’e yönelik kapsamlı desteğini artırdığını vurguladı.

"İRAN OLARAK BİZ DE DAHA FAZLA SEYİRCİ KALAMAYIZ"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Gazze saldırıları ve muhtemel kara operasyonuna ilişkin El Cezire kanalına konuştu. Abdullahiyan, "Siyonist rejimin destekçileri aracılığı ile İsrail'e Gazze saldırılarını durdurması yönünde mesaj ilettik. Eğer savaş suçu işlenmeye devam edilirse yarın çok geç olabilir. Diplomatik çabaların savaşın büyümesini engelleyeceğini umut ediyorum aksi takdirde önümüzdeki saatlerde ne olacağını hiç kimse öngöremez. İran olarak biz de duruma karşı artık daha fazla seyirci kalamayız" ifadelerini kullandı.

İsrail'i Gazze'ye yönelik kara operasyonu konusunda uyaran Abdullahiyan, İsrail'in Gazze saldırılarını durdurmaması halinde savaş cephesinin genişleyeceği uyarısında bulunarak, "Eğer kara saldırısı olursa Gazze işgalcilere mezar olur" dedi. Lübnan Hizbullahı'nın İsrail karşısında tüm senaryolara kendisini hazırladığını kaydeden Abdullahiyan, Gazze'de başlayan savaşın bölgeye yayılabileceğini vurgulayarak, "Eğer ABD ve İsrail uyguladıkları politikaları sonlandırmazlarsa savaş dairesi genişler ve bundan ABD de zararlı çıkar. Saldırıların devam etmesi ve siyasi bir çözümün sunulmaması ateşe benzin dökmeye benzer ve her an her şey kontrolden çıkabilir. Bölgede bulunan sahadaki unsurlar bu duruma karşı seyirci kalmayacaklar" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

İran filistin gazze