İran ile Suudi Arabistan'ın doğrudan gizli görüşmelere başladığı iddiası

İran ile Suudi Arabistan'ın doğrudan gizli görüşmelere başladığı iddiası

İran ile Suudi Arabistan'ın ilişkileri düzeltmek için Irak'ın ara buluculuğunda doğrudan gizli görüşmelere başladığı iddia edildi. Görüşmelerde Irak Başbakanı'nın iki ülke arasında köprü görevi üstlendiği öne sürüldü.

ABD'de Joe Biden yönetiminin Tahran'la nükleer anlaşmayı canlandırmak için somut girişimlere hazırlandığı bir dönemde, Suudi Arabistan ile İran arasında yaklaşık dört yıldır ilk kez doğrudan bir görüşme gerçekleştiği öne sürüldü. 

İngiliz Financial Times gazetesi, görüşmelerde yer alan ancak ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran ve Suudi Arabistanlı yetkililerin 9 Nisan'da Bağdat'ta doğrudan görüşmeler yapmak üzere bir araya geldi.

İLK GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇTİ

İran'ın nükleer görüşmelere tekrar başlamasının ve Yemen'deki İran destekli Husilerin son zamanlarda Suudi Arabistan'ı hedef alan saldırılarını artırmasının iki ülke arasında 4 yıl aradan sonra doğrudan görüşmelerin zeminini hazırladığına ve ilk görüşmelerin de olumlu geçtiği ifade edildi.

Haberde, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'nin Bağdat'taki görüşmelerde iki ülke arasında köprü görevini üstlendiği ve Suudi Arabistan heyetine İstihbarat Başkanı Halid bin Ali el-Humeydan'ın liderlik ettiği aktarıldı.

TARAFLAR HABERİ YALANLADI

Tahran ve Riyad yönetimleri, doğrudan görüşmelere başladıklarına dair habere ilişkin henüz resmi açıklamada bulunmasa da Suudi Arabistan'dan adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili ve İranlı bir kaynak haberi yalanladı.

Suudi Arabistan'da İngilizce yayın yapan "Arabnews" gazetesine demeç veren ve ismini gizli tutan Suudi Arabistanlı üst düzey bir yetkili, Tahran ile Riyad arasında doğrudan görüşmeler yapıldığına dair haberin doğru olmadığını açıkladı.

Konuyla ilgili Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli El-Meyadin televizyonuna açıklamada bulunan ismi açıklanmayan İranlı bir kaynak da İran-Suudi Arabistan diyaloğuna dair haberleri yalanladı.

Kaynak: AA