İran'da kadınlar futbol maçına hücum etti!

İran'da kadınlar futbol maçına hücum etti!

İranlı kadınların ilk kez stadyumda izlemesine izin verilen futbol maçı için internet üzerinden satışa çıkarılan biletler birkaç dakika içinde tükendi.

İran'ın başkenti Tahran'daki Azadi Stayumunda Perşembe günü Kampoçya'ya karşı oynanacak Dünya Kupası eleme grubu maçında tribünlerde ilk kez kadın seyirciler de yer alacak. Biletlerin birkaç dakika içinde tükendiği bildirilirken, stadyumda kadınlara özel ayrılan bölümler için 3 bin 500 bilet satışa çıkarıldı. 

Kadınların stadyumlarda maç izleme hakkını savunan Açık Stadyumlar adlı grup, kadınlar için ayrılan biletlerin önceden haber verilmeksizin Cuma sabahı satışa çıkarıldığını belirterek, bilginin sadece sosyal medya üzerinden yayıldığını, buna rağmen tüm biletlerin kısa sürede tükendiğini kaydetti.

FIFA KONTROL İÇİN İRAN'A GİDECEK! 

Geçen günlerde Seher Hudayari isimli bir kadın, taraftarı olduğu İstiklal Futbol Kulübünün maçını seyretmek için Azadi Stadyumu'na girmeye çalışırken gözaltına alınmış ve hakkında kanuni işlem başlatılmıştı. 6 ay hapse mahkum edileceğini öğrenen Hudayari, Tahran'da Devrim Mahkemesi önünde kendisini ateşe vermiş ve hayatını kaybetmişti.

Olaya yönelik tepkilerin ardından FIFA, İran'da kadınların maç seyredebilmeleri için gereken düzenlemenin yapılmasıyla ilgili İran makamlarını uyarmıştı. İran Spor Bakanlığı, statların kadınlar için uygun hale getirildiğini duyurmuş, FIFA, İran'a bir heyet göndermiş ve kadınların tribünlerde yer alabilmeleri için fiziki şartların uygun olduğunu teyit etmişti. 

FIFA, 10 Ekim'de Azadi Stadyumu'nda oynanacak İran-Kamboçya Dünya Kupası elemeleri maçını tribünden kadınların izlemesine izin verilip verilmediğini gözlemlemek üzere Tahran'a bir heyet gönderecek.

KADIN TARAFTAR KENDİNİ YAKMIŞTI

İran'da maç izlemek için stadyuma girmeye çalıştığı gerekçesiyle hapse mahkum edilmesine tepki olarak kendini Tahran'daki Devrim Mahkemesi önünde kendini ateşe veren İstiklal futbol takımı taraftarı 29 yaşındaki Seher Hudayari hayatını kaybetmişti. 

İstiklal Kulübü'nün forma rengi nedeniyle "Mavi Kız" olarak anılan Hudayari, mart ayında takımının Asya Şampiyonlar Ligi'nde Birleşik Arap Emirlikleri'nden El Ayn'la oynayacağı maçı seyretmek için Tahran'daki Azadi Stadyumu'na kılık değiştirerek girmeye çalıştığı sırada gözaltına alınmıştı. Veramin Hapishanesi'nde 4 gün tutulduğu belirtilen Hudayari, hakkında dava açılarak şartlı serbest bırakılmıştı. 

NEDEN YASAK? 

İran yasalarında kadınların stadyumda futbol maçı seyretmelerini engelleyen bir madde bulunmuyor. Bazı muhafazakar din adamlarının bu konudaki yasakçı açıklamaları, kadınlarla stadyumlar arasında görülmez bir duvar oluşmasına neden oluyor. Her ne kadar söz konusu uygulama reformistler tarafından "keyfi" olarak değerlendirilse de bu, emniyet güçlerini ve yargı mensuplarının geri adım atması için yeterli olmuyor.

Geçtiğimiz yıl İran'da 39 yıl aradan sonra bir ilk yaşanmış ve kadın taraftarlar geçen yıl 21 Haziran günü ilk kez bir stadyumda, dev ekrandan maç izlemişti. 2018 Dünya Kupası'nda Rusya'da İspanya ile karşılaşan İran, gruptan çıkabilmek için mücadele verirken, Tahran'da kadınlar bu maçı erkeklerin de bulunduğu Azadi Stadyumu'nda dev ekranlardan seyretmişti. Yine aynı müsabakalar kapsamında 17 Ekim'de milli takımın Bolivya'yla oynadığı maçı da kadınlar aynı stadyumda izleme imkanı buldu. Her ne kadar bazılarına göre bu iki maç, kadınların stadyumlara girme yasağının kırılması olarak değerlendirilse de bunun devamı gelmedi.

İran'da halkın bir kısmının yanı sıra devlet yetkililerinin mezhebi açıdan uymakla yükümlü olduğu taklit mercilerinin fetvaları bir taraftan, ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney'in temsilcileri niteliğinde olan cuma namazı imamlarının açıklamaları da diğer taraftan yasağın bir tür mahalle baskısına dönüşmesine neden olmakta. Devlet adamları bu veya benzer konularda din adamlarından uygunluk belgesi almadan bir iş yaparak riske girmek istemiyorlar.

İran futbol maç Haber Global haberler