İran cephesinden yeni haber: Nükleer müzakereleri sona yaklaştı ama...

Dünya haberleri İran Rusya Ukrayna Savaşı
İran cephesinden yeni haber: Nükleer müzakereleri sona yaklaştı ama...

İran ve büyük devletler arasında 2015 nükleer anlaşmasını yeniden devreye almak üzere gerçekleştirilen müzakereler sonuçlanmaya oldukça yaklaşırken, kısa süre içinde bakanlar toplantısının yapılabileceği ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü vekili Jalina Porter gazetecilere, "Muhtemel bir anlaşmaya yakınız" dedi. Hâlâ çözülmemiş sorunlar olduğunu belirten ABD sözcüsü, İran'ın nükleer faaliyetlerinde kaydettiği ilerlemelerin hızı göz önüne alındığında müzakerelerde hızlı adım atılmasının önemine dikkat çekti.

Müzakerelerde Rusya'yı temsil eden Mikhail Ulyanov da görüşmelerin sonuca varılamaması ihtimalinin artık düşük olduğunu ve anlaşmayı tekrar yürürlüğe alınıp alınmayacağının sinyalini verecek bakanlar toplantısının büyük ihtimalle birkaç gün içinde yapılacağını belirtti.

"NÜKLEER BOMBA İÇİN YETERLİ ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ URANYUM ELDE ETMEYE YAKLAŞTI"

Öte yandan Birleşmiş Milletler tarafından dün yayımlanan rapor, İran'ın daha fazla saflaştırılması halinde nükleer bomba için yeterli olacak miktarda zenginleştirilmiş uranyum elde etmeye yaklaştığını gösterdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından hazırlanan ve Reuters tarafından görülen rapora göre İran'ın yüzde 60 oranında zenginleştirdiği uranyum miktarı neredeyse iki katına çıkarak 33.2 kg'a yükseldi.

Kıdemli bir diplomat, uranyumun bir miktar daha zenginleştirilmesi halinde bomba yapımı için ihtiyaç duyulanın miktarın dörtte üçüne ulaşacağını ifade etti.

 

Kaynak: AA

İran İran haberleri ABD nükleer santral