Irak'ın Kerkük kenti diken üstünde! Peşmerge 4 yıl aradan sonra dönüyor
Peşmerge 4 yıl aradan sonra Kerkük'e dönüyor. Türkmenler endişeli. Irak'ta yeni bir kriz çıkabilir.
Irak'ın petrol zengini Kerkük kentinde Barzani'ye bağlı Peşmerge, yıllar sonra Kerkük'e dönecek. Irak'taki kritik olan bu dönüş dengeleri sarsacak.
PEKİ KERKÜK NEDEN ÖNEMLİ?
Bu sorunun cevabı yerin altında gizli. Kent Irak'ın petrol üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını sağlıyor. Kerkük'ü kontrol eden otorite, petrol gelirleri üzerinde de hak elde ediyor. Ancak statüsü tartışmalı. Türkmenler de Kürtler de Kerkük'te hak iddia ediyor. ABD işgali sonrası yazılan anayasa, Kerkük'ün statüsüne ilişkin kararın 2007 yılında yapılacak referandumla belirlenmesini öngörüyordu. Ama referandum hala düzenlenemedi. Yıllar içinde Kerkük'ün demografik yapısı değiştirildi. Türkmenler sistematik şekilde göç ettirilirken Kürt nüfus arttırıldı. Terör örgütü DEAŞ'ın saldırıları, Kerkük'ün kaderinde kırılmaya yol açtı. Irak askerileri kaçınca kent 2014 yılında Peşmergelerin kontrolüne geçti.
Irak Kürt Bölgesel yönetiminin, 2017'de düzenlediği bağımsızlık referandumu, süreci tersine çevirdi. Bağdat'taki merkezi hükümet, bağımsızlık kararı alan Irak, Kürtlere rest çekti. Peşmerge kovuldu. Kerkük'ün kontrolü, yeniden Irak ordusunda geçti. Şimdi kentin kaderi yeniden değişebilir. Peşmerge çıkmak zorunda kaldırdığı Kerkük'te 4 yıl sonra dönmeye hazırlanıyor. Son haberlere göre Bağdat ve Erbil anlaşmaya vardı. Süreç bugün başlıyor.
Kentin güvenliği Barzani'ye bağlı Peşmergelere Irak Merkezi hükümetine bağlı askerlerden oluşan karma güce verilecek.
TÜRKMENLER AYNI FİKİRDE DEĞİL
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan'a göre "Peşmergenin asıl amacı petrol gelirlerini ele geçirmek ve siyasi iktidar oluşturmak. Turan bunu Irak'ın birlik ve beraberliğini bozma tehlikesi taşıdığı uyarısını yapıyor.
Türkiye Kerkük'te tek bir unsurun baskın olması fikrine karşı. Farklı etnik grupların yönetim konusunda mutabakata varmasını destekliyor.
Kaynak: Haber Global TV