İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Suudi Arabistan'a büyük suçlama: Binlerce Etiyopyalı göçmeni...

Suudi Arabistan
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Suudi Arabistan'a büyük suçlama: Binlerce Etiyopyalı göçmeni...
Fotoğraf: DepoPhotos

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün son raporunda Suudi Arabistan ile Yemen arasındaki sınırda yaşanan üzücü olaylara ışık tutan çarpıcı açıklamalar yer aldı. 

Raporda, Suudi Arabistan'daki sınır muhafızlarının Yemen'den ülkeye geçmeye çalışan Etiyopyalılara karşı makineli tüfek ve havan ateşi de dahil olmak üzere aşırı önlemlere başvurduğu belirtiliyor. Rapora göre, "Bu olaylar birkaç yıl boyunca gerçekleşmiş ve yüzlerce hatta yüzlerce silahsız göçmenin ölümüyle sonuçlanmış olabilir."

İnsan hakları grubu tarafından toplanan görgü tanıkları ifadeleri, Suudi askerleri tarafından gerçekleştirilen saldırıların rahatsız edici bir örüntüye sahip olduğu belirtiliyor ve bu karşılaşmaların ardından ortaya çıkan üzücü görüntülerle destekleniyor. Görüntülerde cansız bedenler ve göçmenlerin güzergâhları boyunca derme çatma gömüldükleri yerler görülüyor. 

Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan'ın göçmenlere karşı ölümcül güç kullandığına dair endişelerini dile getirmiş olsa da Suudi hükümeti bu iddiaları reddederek raporda yer alan değerlendirmeleri "asılsız ve güvenilir kaynaklara dayanmayan" iddialar olarak nitelendirdi.

Sınırdan göçmen kaçakçılığından kazanç sağladıkları bildirilen Yemenli Husi isyancılar ise iddialar karşısında sessiz kalmayı tercih etti. Rapor, ayrıca Etiyopyalıları Suudi Arabistan'a geçmeye çalışarak hayatlarını riske atmaya iten korkunç koşullara da dikkati çekiyor. Uluslararası Göç Örgütü'nün istatistiklerine göre, şu anda Suudi Arabistan'da ikamet eden tahmini 750.000 Etiyopyalı göçmenin yaklaşık 450.000 bini ülkeye uygun izin olmadan giren kişiler. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Etiyopyalı göçmenler ve yakınlarıyla yapılan görüşmelerin yanı sıra çok sayıda video, fotoğraf ve uydu görüntüsünün analizini içeren kapsamlı bir araştırma yürüttü. Bu kanıtlar, yalnızca saldırıların trajik sonuçlarını değil, aynı zamanda sınır boyunca yayılan güvenlik altyapısını ve göçmenlerin kullandığı rotaları da yakalayarak göçmen deneyiminin korkunç durumunu da ortaya koyuyor.  

Kaynak: Ajans Bizim

İnsan Hakları İzleme Örgütü Suudi Arabistan etiyopya göçmen yemen