İngiltere'nin başı hava trafik kontrol sistemiyle dertte

İngiltere
İngiltere'nin başı hava trafik kontrol sistemiyle dertte
Fotoğraf: DepoPhotos

İngiltere'de hava trafik kontrol sisteminde yaşanan teknik sorun nedeniyle ülke genelinde kalkış ve inişleri yavaşladı, binlerce binlerce uçak yolcusu gecikmelerle karşı karşıya kaldı.

Uçuş kontrol operatörü Ulusal Hava Trafik Hizmetleri, hafta sonu tatilinin sonu ve yılın en yoğun seyahat günlerinden biri olan pazartesi günü uçuşları geciktirebilecek açıklanamayan bir "teknik sorun" yaşadığını açıkladı. 

Servis, "güvenliği korumak için trafik akış kısıtlamaları uyguladığını" ve mühendislerin arızayı bulmak ve düzeltmek için çalıştığını bildirdi. İngiltere hava sahasının açık kaldığı belirtildi.

Sorunun giderilmesinin ne kadar süreceği ya da buna neyin sebep olduğu konusunda bir tahminde bulunmayan Avrupa hava trafik otoritesi Eurocontrol, İngiltere'deki "uçuş veri işleme sistemi arızası" nedeniyle "çok yüksek" gecikmeler yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Avustralya Dışişleri Bakanlığı, Smartraveller sosyal medya hesapları aracılığıyla Avustralyalıları daha fazla bilgi için havayolu şirketlerine danışmaya çağırdı.

İskoç havayolu Loganair, "Birleşik Krallık hava trafik kontrol bilgisayar sistemlerinde ağ çapında bir arıza" olduğunu belirtti ve "İskoçya içi uçuşların çoğunu yerel koordinasyon temelinde ve en az aksaklıkla gerçekleştirebileceğimizden umutlu olsak da kuzey-güney ve uluslararası uçuşlar gecikmelere maruz kalabilir" açıklamasını yaptı. 

İngiltere içindeki ve dışındaki havaalanları yolculara gecikmeler ve iptaller beklediklerini söyledi.

Hava trafiği izleme web sitesi Flightradar24, İngiliz havaalanlarının varışlar devam ederken kalkışları "önemli ölçüde" sınırlandırdığını söyledi.

Avrupa'nın en işlek hava merkezi olan Heathrow, "ulusal hava sahası sorunlarının" uçuşlarda aksamaya neden olduğunu bildirdi ve yolculara havayolu şirketlerine danışmalarını tavsiye etti.

Dublin Havaalanı yaptığı açıklamada hava trafik kontrol sorunlarının Dublin'e ve Dublin'den yapılan bazı uçuşlarda gecikmelere ve iptallere neden olduğunu duyurdu. 

Açıklamada, "Bugün seyahat edecek tüm yolculara seyahatlerinden önce uçuşlarının durumunu havayolu şirketlerinden kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz" denildi.

British Airways, "Birleşik Krallık hava sahasını etkileyen teknik bir sorunun etkisini anlamak için NATS ile yakın bir şekilde çalıştığını ve müşterilerimizi en son bilgilerle güncel tutacağını" bildirdi. 

Eski bir BA pilotu olan havacılık analisti Alastair Rosenschein, hava trafik sisteminin "tamamen kapanmak yerine bir tür yamalı arıza" yaşamış gibi göründüğünü söyledi.

Rosenschein, İngiliz Sky News kanalına verdiği demeçte "bazı havaalanlarında oldukça ciddi aksamalar yaşanacağını" ve İngiltere'ye gelen uçakların akışını azaltmak için bazı uçuşların muhtemelen diğer Avrupa ülkelerine inmek zorunda kalacağını söyledi.

İngiltere'de Pazartesi'nin tatile gelmesi nedeniyle üç günlük haftasonu seyahatinde bir artış da yaşanıyor. 

İngiltere havalimanlarında 27 Mayıs'ta da pasaport kontrol sistemlerinde teknik arıza nedeniyle sorun yaşanmıştı. İngiltere'ye uçan yolcular, ülke genelindeki "e-kapı"lardaki pasaport kontrollerinde yaşanan sorunlar nedeniyle "elektronik sınır kapısı" masaları önünde kuyruklar oluşturmuştu. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

İngiltere uçuş Hava yolları