İngiltere'de enflasyon 'erken ölümleri' artırabilir

İngiltere'de enflasyon 'erken ölümleri' artırabilir
Fotoğraf: DepoPhotos

Sürekli enflasyondan etkilenen Birleşik Krallık'ta hayat pahalılığı krizinin bir sonucu olarak erken ölümlerin sayısı yaklaşık yüzde 6,5 oranında artabilir. 

BMJ dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bu kriz, Birleşik Krallık'taki zengin ve yoksullar arasındaki "yaşam sürelerini kısaltma ve servet ve sağlık uçurumlarını önemli ölçüde genişletme riski" taşıyor.

75 yaşın altında ölen insanların oranı neredeyse yüzde 6,5 oranında artacak. Araştırmaya göre en dezavantajlı haneler, avantajlı hanelere göre dört kat daha fazla etkilenecek.

Araştırmacılar, "1970'lerden bu yana görülmemiş seviyelerde" olan enflasyonu işaret ediyor. Ağustos ayında yıllık olarak yüzde 6,7 olarak gerçekleşen enflasyon, bir önceki aya göre hafif bir düşüş göstererek Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyeye gerilemiş olsa da G7 ülkeleri arasında hâlâ en yüksek seviyede bulunuyor.

Çalışmada, "En yoksul haneler, gelirlerinin daha büyük bir bölümünü maliyeti artan enerjiye harcadıkları için en ağır yükü çekiyorlar" deniyor.

Araştırmacılar, enflasyonun 2022-2023 yıllarında İskoçya'daki ölüm oranları üzerindeki etkisini, hükümetin bu hayat pahalılığı krizini hafifletmek için, özellikle de hane halklarının enerji maliyetleriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için aldığı ve almadığı önlemleri içeren farklı senaryoları göz önüne alarak değerlendirdi.

Araştırmacıların tahminlerine göre, herhangi bir azaltıcı önlem alınmadığı takdirde, enflasyon erken ölümleri en az yoksul bölgelerde yüzde 5, en çok yoksul bölgelerde ise yüzde 23 oranında artırabilir. 

Hükümetin alacağı önlemlerle enflasyon erken ölümleri artırma oran yüzde 2 ve yüzde 8’e düşecek.

Araştırmacılar şu sonuca varıyor: "Analizimiz, ekonominin nüfus sağlığı üzerinde etkisi olduğunu göstermeye yardımcı oluyor. 2012'den bu yana Birleşik Krallık'taki ekonomik koşullar, ortalama yaşam süresinin düşmesine ve sağlık alanındaki eşitsizliklerin artmasına yol açmıştır!”

Resolution Foundation adlı düşünce kuruluşu tarafından Eylül ayı başında yayınlanan bir çalışmaya göre, İngiliz halkı, birkaç yıla kadar yaşam standartlarında "en azından 1950'lerden bu yana" yaşanan en büyük düşüşü görecek.”

Sussex Üniversitesi tarafından haziran ayında yapılan bir araştırma, aç kalmanın milyonlarca Britanyalı için "yeni normal" haline geldiğini gösterdi. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

enflasyon İngiltere ingiliz ekonomisi