İngilizlerin "Ne dertler var" dedirten gündemi! Mavi mi, siyah mı?

İngiltere'de dünyada gündeminde çalkantılı konular arasında ilginç bir konuyu tartışmaya başladı. Brexit sonrası yeni İngiltere pasaportu mavi mi, yoksa siyaha daha mı yakın?

İçişleri Bakanlığı'nın düzenlediği Brexit sonrası pasaportun resimleri, 1988 öncesi Birleşik Krallık pasaportları için kullanılan "ikonik mavi"ye dönüş olarak nitelendirildi.

Renk bilim uzmanları ve "sosyal medyanın anlık uzmanları" ise, pasaportların siyah gibi göründüğünü söyleyerek ikna olmadılar. Ancak bir İçişleri Bakanlığı sözcüsü, hem eski hem de yeni pasaportların renklerinin mavinin tonlarında olduğunu söyledi.

İngilizlerin "Ne dertler var" dedirten gündemi! Mavi mi, siyah mı? - Resim : 1

Leeds Üniversitesi'nde renk bilimi ve teknolojisi profesörü Stephen Westland "Siyah olduğunu söyleyebilirim. Çoğu insan bakarsa, siyah olduğunu söylerlerdi." dedi. 

Ancak renkleri isimlendirmek çok kesin olmayacağını, insanların farklı bakış açıları olduğunu söyleyen Westland, eğer siyaha yeterince mavi eklenirse, değişebileceğini belirtti. bu nedenle yeni pasaport "mavimsi siyah" olabilir, ama özünde "bu siyaha daha yakın" diyor.

Avrupa Birliği belgesinin yerini alan Brexit sonrası bordo renkli pasaport, en son 1980'lerde kullanılan İngiltere'nin "geleneksel rengine" geri dönüş olarak müjdelendi. İçişleri Bakanı Priti Patel, "İkonik maviye dönüş ulusal kimliğimizle iç içeydi ve bunlardan biriyle seyahat etmek için sabırsızlanıyorum" dedi. 

Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, yazıcılar tarafından kullanılan 'Pantone' sınıflandırmasında pasaportun tam olarak olmasa da "5395C" numaralı maviye yakın bir ton olduğunu söyledi.

İngiltere Brexit Birleşik Krallık pasaport