İngiliz gazeteleri: Terör örgütünün özerklik hayali bitiyor

İngiliz gazeteleri: Terör örgütünün özerklik hayali bitiyor

Türkiye'nin terör örgütüne karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile ilgili İngiliz gazetelerinde, Suriye rejimi ile terör örgütü arasındaki anlaşmanın bölgede planlanan sözde özerk yönetimin sonunu getirebileceği belirtildi

Türkiye'nin Suriye'nin Kürt grupları kontrolü altındaki kuzeydoğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı, İngiliz basınında geniş yer bulmayı sürdürüyor.

Gazetelerin bugünkü sayılarında, terör örgütü PKK/PYD-YPG'nin çatı örgütü Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolü altındaki bazı bölgelere Suriye ordusunun konuşlandırılmasıyla ilgili varıldığı iddia edilen anlaşmanın olası etkileri ön plana çıkartılıyor. 

İngiliz gazeteleri, terör örgütü SDG ile Suriye hükümetinin vardığı anlaşmanın son beş yıldır sürdürdüğü sözde özerkliğinin de sonunu getirmiş olabileceği yorumunu yapıyor. 

Bu gazetelerden biri olan The Daily Telegraph'ta "ABD'nin çekilmesinin ardından SDG, Esad'la işbirliği yaptı" başlığıyla yayımlanan haberde, Batı'nın DEAŞ ile mücadelede kullandığı terör örgütü SDG'nin, Türkiye'nin operasyonu nedeniyle ABD'nin çekilmesiyle Suriye hükümetiyle masaya oturduğuna dikkat çekiliyor. 

Haberde, "Suriye hükümeti ile varılan anlaşmanın Türkiye'nin harekatını durdurup durdurmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak bu anlaşma, SDG'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda kendilerine ait sözde yarı devletlerinde sözde özerkliği koruma hayallerine öldürücü darbeyi indirmiş gibi görünüyor" ifadeleri kullanılıyor.

İddiaya göre terör örgütü SDG ile Suriye hükümeti arasında, Rusya'nın arabuluculuğuyla varılan anlaşma uyarınca ordunun SDG'nin kontrolü altındaki bazı bölgelere konuşlandırılması öngörülüyor. Bu bölgelerin ilk etapta Türkiye'nin muhtemel operasyon bölgesinin içinde bulunan Menbic ve Kobani olması bekleniyor.

Yine henüz teyit edilmeyen iddialara göre Suriye ordusu, anlaşma uyarınca dün gece itibarıyla belirlenen yerlere konuşlanmak üzere harekete geçti.