İmzalar atıldı: Güney Afrika-Gazprom arasında sıvı yakıt üretim projesi

Doğal gaz Güney Afrika Dünya haberleri Gündem haberleri
İmzalar atıldı: Güney Afrika-Gazprom arasında sıvı yakıt üretim projesi

Güney Afrika, doğal gazdan sıvı yakıt (GTL) üretimi için Rus enerji firması Gazprom ile anlaştı. GTL tesisi projesinin yaklaşık 265 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor. Tesisten günde 45 bin varil sıvı yakıt üretimi hedeflendiği belirtildi.

 Güney Afrika Cumhuriyeti, ülkenin güneybatısındaki Mossel Körfezi'nde doğal gazdan sıvı yakıt (GTL) üretimi yapacak tesisin kurulması projesi için Rus enerji firması Gazprom ile anlaştı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı İletişim ve Dijital Teknolojiler Bakanı Khumbudzo Ntshavheni, basına yaptığı açıklamada, kıyılarında zengin doğal gaz rezervleri keşfedilen Mossel Körfezi'nde kurulması planlanan, yaklaşık 265 milyon dolar değerindeki GTL tesisi projesi için Gazprom ile anlaşmaya varıldığını duyuruldu.

Ntshavheni, ulusal enerji firması PetroSA ile ortaklaşa gerçekleştirilecek proje kapsamında günde 45 bin varil sıvı yakıt üretimi hedeflendiğini belirtti.

Rus firması ile yapılan anlaşmanın BRICS grubu içerisindeki ticaret ve yatırımları arttırma vaadinin bir parçası olduğunu vurgulayan Ntshavheni, bu durumun Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına ters düşmediğini ifade etti.

DİĞER 19 FİRMA TEKNİK SORUNLARDAN ELENDİ

Ulusal medyada yer alan haberlere göre, tesis projesi için gerçekleştirilen ihaleye dünya genelinden 20 firma katıldı.

İhaleye giren firmalardan 19'unun teknik nedenlerden dolayı diskalifiye edilmesi sonucu Gazprom ihaleyi rakipsiz şekilde kazandı.

ABD'DEN YAPTIRIMLAR

 ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşla bağlantılı gördüğü 250'nin üzerinde kişi ve kuruluşa yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 250'den fazla kişi ve kuruluşun yer aldığı yaptırım listenin, "yaptırımlardan kaçarak Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını sürdürme becerisini artırma ve Rusya'nın gelecekteki enerji üretimi ve ihracat kapasitesini güçlendirme" gibi eylemlerde bulunan birey ve kurumlardan oluştuğu belirtildi.

100'ü Dışişleri Bakanlığı ve 150'si Hazine Bakanlığınca belirlenen yaptırım listesi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, daha fazla yardım talebinde bulunmak amacıyla, ABD'yi ziyareti esnasında açıklandı.

Rusya'nın dışındaki bazı ülke menşeili vatandaşları ve şirketleri de kapsayan yaptırım uygulaması ile 14024 sayılı Yürütme Kararı çerçevesinde, Rusya'nın, Ukrayna savaşı gibi "zararlı faaliyetlerinin engellenmesinin" hedeflendiği belirtildi.

Listede, Rusya'nın Ust-Luga Limanı'nda inşaatı devam eden ve tamamlandığında Gazprom ve RusGazDobycha tarafından işletilecek Ust-Luga Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Terminalinin (LNG) geliştirilmesinde görev alacak üç kuruluş da yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Kuzey Kore ile Rusya Federasyonu arasında mühimmat transferinde görev alan çeşitli nakliye şirketlerini ve bağlantılı gemileri de belirlediği bilgisine yer verdi.

ABD'nin son açıkladığı liste, Rusya'yı dünyada en çok yaptırım uygulanan ülke haline getirirken, söz konusu listedeki kişi ve kuruluşları kapsayan kanun, ABD mülklerine ve banka hesaplarına erişmeleri veya Amerikan işletmeleriyle çalışmaları engelliyor.

 

Kaynak: AA