İmzalar atıldı: BM Barış Gücü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden çekilecek

BM Afrika Dünya haberleri Gündem haberleri
İmzalar atıldı:  BM Barış Gücü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden çekilecek

BM, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Barış Gücü'nün ülkeden çekilmesine yönelik anlaşma imzaladı. Yaklaşık 16 bin personelle dünyanın en büyük BM misyonlarından olan MONUSCO'nun ülkeden çıkması için halk tarafından da defalarca gösteri yapılmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), ülkedeki Barış Gücü'nün çekilmesine ilişkin anlaşma imzaladı.

KDC BM İstikrar Misyonu'ndan (MONUSCO) yapılan açıklamada, başkent Kinşasa'da misyon şefi Bintou Keita ve KDC Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula'nın Barış Gücü'nün ülkeden planlı şekilde ayrılmasına ilişkin anlaşmayı imzaladığı belirtildi.

Açıklamada, 3 aşamada yapılacak çekilmenin ayrıntılarına yer verilmezken, Barış Gücü'nün yerini KDC birliklerinin dolduracağı belirtildi.

KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, eylül ayında 78. BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, barış güçlerinin aralıkta çekilmeye başlaması için çağrı yapmıştı.

Yaklaşık 16 bin personelle dünyanın en büyük BM misyonlarından olan MONUSCO'nun ülkeden çıkması için halk tarafından da defalarca gösteri yapılmıştı.

KDC'nin Ruanda, Uganda ve Burundi sınırının bulunduğu doğusu, 20 yılı aşkın süredir altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırıları ve çatışmalarına sahne oluyor.

Ülkeye son olarak Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) barış gücü göndermişti. 

 

DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ’NDE TOPRAK KAYMASI: 17 ÖLÜ

Orta Afrika ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde etkili olan şiddetli yağışlar 9 Eylül'de toprak kaymasına yol açtı. Mongola eyaletinin başkenti Lisala kentinde, Kongo Nehri kıyılarındaki yerleşim yerinde dün gece geç saatlerde meydana gelen toprak kaymasında yaşları 5’ten küçük 3’ü çocuk toplam 17 kişi hayatını kaybetti. Toprak altında kalan evlerin enkazında kalan afetzedeleri bölge halkı kurtardı.

Mongola Eyalet Valisi Cesar Limbaya Mbangisa, Hayatını kaybedenlerin aileleri için taziye mesajı yayımlarken, eyalette 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

Kaynak: AA