İlham Aliyev Arap Birliği Zirvesi'ne katıldı

Azerbaycan

Cezayir'de Arap Birliği Zirvesi'ne katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın Karabağ'ı işgali sırasında bölgeye 1 milyondan fazla mayın döşediğini söyledi. Aliyev, 260'tan fazla Azerbaycanlı'nın ya öldüğünü ya da ağır yaralandığını vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, onur konuğu olarak davet edildiği 31. Arap Birliği Zirvesi'ne katılmak için Cezayir'deydi.

Zirvenin açılış seremonisinde konuşan Aliyev, önce Cezayir'i bağımsızlığını kazanmasının 68. yıldönümü nedeniyle tebrik etti. Ardından Aliyev, Fransa'nın Cezayir işgali sırasında döşediği mayınları hatırlattı. Aliyev, Ermenistan'ın da Karabağ işgalinde benzer bir strateji uyguladığını söyledi. Aliyev, bu mayınlar nedeniyle sivillerin hayatını kaybettiğini vurguladı.

Aliyev konuya ilişkin "Bugün Mücahit Müzesi'ni ziyaretim sırasında, bana Fransa'nın işgal boyunca Cezayir'e 5 milyondan fazla mayın döşediği bilgisi verildi. Bu bana Ermenistan'ın Karabağ işgalinde döşediği 1 milyondan fazla mayını hatırlattı. 2020 kasımında sona eren savaşın ardından 260'tan fazla Azerbaycanlı bu mayınlar nedeniyle ya öldü ya da ağır yaralandı. Topraklarımızı kendimiz temizleyeceğiz, süreç çoktan başladı." ifadelerini kullandı.

Aliyev konuşmasında, Azerbaycan'ın Karabağ'da yaklaşık 30 yıllık Ermeni işgalini sonlandırdığını hatırlattı. Aliyev, 1992 yılında Hocalı'da soykırım yapan ve yıllar boyunca uluslararası kararları tanımayan Ermenistan'ın teslim olmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Aliyev, anavatanına kavuşan Azerbaycan topraklarının Ermeniler tarafından harap edildiğini belirtti.

Aliyev açıklamasında, "2 yıl önce Azerbaycan çatışmaya son verdi. BM maddelerinde yer alan meşru müdafaa hakkını kullanarak topraklarını özgürleştirdi. Ancak geri döndüğümüzde ne gördük? 10 bin kilometrekareden fazla bir alan tamamen harap edilmişti. Şehirler, köyler, tarihi anıtlar hatta atalarımızın mezarları bile yerle bir olmuştu. İşgal sırasında 67 camiden 65'i tamamen yok edildi. Bu, terörist Ermeni devletinin İslamofobik özünün göstergesidir." dedi.

Karabağ'da hezimete uğrayan Ermenistan, Azerbaycan'a bölgenin mayın haritasını vermeyi taahhüt etmişti ama Erivan yönetimi verdiği bu sözü de tutmadı... Sınırların çizilmesi için de görüşmeler sürüyor.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan İlham Aliyev Mayın