İklim aktivisti Greta Thunberg moda endüstrisini hedef aldı

İklim aktivisti Greta Thunberg moda endüstrisini hedef aldı

Vogue, ilk sayısında iklim aktivisti Greta Thunberg'in yer aldığı yeni bir İskandinavya yayını çıkardı. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, moda endüstrisinin iklime etkisini eleştirdi.

Thunberg, İskandinavya Vogue dergisine verdiği röportajda, moda markalarının, ürünlerinin çevreye etkisi konusunda sorumluluk almaları gerektiğini söyledi.

İsveçli çevreci sanatçı ikilisi Alexandrov Klum tarafından çekilen ilk sayının kapak fotoğrafında şeftali rengi bir trençkotla sarı ve beyaz renklerde ince bir elbise giyen Thunberg, ormanlık alandaki bir ağacın altında, bir atın yanında oturuyor. 

Derginin kapağında fotoğrafı yer alan Thunberg, en son 3 yıl önce 2. el giysi satın aldığını da dile getirerek "Tanıdıklarımdan bir şeyler ödünç alıyorum sadece." dedi. 

Thunberg, kapak fotoğrafını tanıtan bir sosyal medya paylaşımında da moda sektörünün tümüne seslendi.

Sektördeki yeşil göz boyamadan bahsetmeden önce "Moda endüstrisi iklimsel ve ekolojik krize büyük katkıda bulunuyor. Bazıları birçok kişinin tek kullanımlık olarak gördüğü hızlı moda ürünlerinin tadını çıkarsın diye dünyanın dört bir yanında sömürülen sayısız işçi ve topluluk üzerindeki etkisinden bahsetmiyorum bile" diye yazdı.

"Birçokları kendilerini sürdürülebilir, etik, yeşil, iklim nötr veya adil olarak tanımlayan kampanyalara uçuk miktarlar harcayarak moda endüstrisi sorumluluk almaya başlıyormuş gibi gösteriyor. Ama açık olalım: Bu neredeyse her zaman yeşil göz boyamadan başka bir şey değil. Dünyanın bugün şekillendiği haliyle kitlesel çapta moda üretemez veya 'sürdürülebilir' tüketemezsiniz. Sistem değişikliğine ihtiyaç duymamızın birçok nedeninden biri de bu." ifadelerini kullandı. 

 

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, moda endüstrisinin, dünyayı en çok kirleten 2. sanayi olduğu düşünülüyor.

Moda endüstrisinin her yıl 5 milyon insanın ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar, yani 93 milyar metreküp su kullandığı ifade ediliyor.

BM bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) dün açıkladığı, 66 ülkeden 234 bilim insanının katılımıyla 5 yıllık çalışmayla hazırlanan altıncı raporunda iklim değişikliğinin "yaygın, hızlı ve yoğun" olduğu uyarısında bulunmuştu.

Uzmanlar "son ikaz" olarak değerlendirdikleri raporun, gelecek yıllarda olabilecekleri, bilimsel bir çerçevede ve bölgesel anlamda detaylı bulgularla ortaya koyduğunu belirtiyorlar.

Kaynak: Haber Global TV

Greta Thunberg Vogue İsveç iklim aktivisti Moda