Hollywood'da Altın Küre krizi! Tom Cruise ödülleri iade etti, NBC yayınlamayacağız dedi, tepkiler çok sert...
Dünyanın prestijli ödüllerinden Altın Küre'de bu yıl kriz yaşanıyor. Oscar Ödülü'nden sonra sinemanın en büyüğü olan Altın Küre Ödülleri'ni organize eden Hollywood Yabancı Basın Derneği'nin hiç siyah üyesi olmamasının yankıları sürerken, tartışmaya ünlü isimler de dahil oldu.
Netflix'in sinema gelirlerini ezip geçmesi, reytingi düşen Oscar ödüllerinin etrafında dönen ırkçılık tartışmaları, Hollywood yıldızlarıyla başlayan #MeToo hareketi... Bunlar son birkaç yılda dünya sinemasının lokomotifi olarak kabul edilen Amerikan film endüstrisinin yaşadığı kaosu ortaya çıkaran konu başlıklarından birkaçı. Son haftalarda Hollywood'un krizler zincirine eklenen yeni halka ise Altın Küre Ödülleri ve organizasyonun siyahlara karşı uyguladığı gözle görülü ayrımcılık oldu. Tepkiler ise daha önceki krizleri aratmayacak seviyede üst perdeden ve sert...
Altın Küre Ödülleri'ni dağıtan Hollywood Yabancı Basın Birliği'ne (Hollywood Foreign Press Association-HPFA) üyeleri arasında 20 yıldır hiç siyahi üyesi olmaması sebebiyle tepkilerle karşı karşıya kalırken, ABD medyasından NBC üyeleri ödül törenini yayınlamayacağını açıkladı.
NBC kanalı yaptığı açıklamada, ödül töreninin 2022 ylında yayınlanmayacağını duyururken, "Hollywood Yabancı Basın Birliği'nin anlamlı bir reforma ihtiyacı olduğuna inanmaya devam ediyoruz. Ancak, bu büyüklükteki değişiklik zaman ve çaba gerektiriyor ve bunu doğru şekilde yapmak için zamana ihtiyacı olduğunu kuvvetle hissediyoruz. Bu nedenle, NBC, 2022 Altın Küre'yi yayınlamayacak. Birliğin 'organizasyonu doğru şekilde uyguladığını varsayarsak, Ocak 2023'te töreni yayınlayacağımızı umuyoruz." ifadelerine yer verildi.
İlk olarak Los Angeles Times'ın Şubat ayında yayınlanan ilgili haberinden sonra, Netflix ve CNN International'ın ana şirketi olan Warner Media da dahil olmak üzere birçok büyük meyda kuruluşu, sorunlar gerçek anlamıyla ele alınana kadar Altın Küre Ödülleri ile ilgili herhangi bir etkinliğe katılmayacaklarını açıkladı.
Ödül töreni 1990 yıllarından beri NBC kanalında yayınlanmaya başladığından beri, en düşük reytingle 6.9 milyon kişi tarafından izlenmişti.
'REFORM' ÇAĞRILARINA YANIT VERİLMEDİ
Hollywood Yabancı Basın Birliği, eleştirileri siyahi gazatecilere yer verme sözü vererek bastırmaya çalışıp, üye sayısını 87'den 100'e çıkaracağını açıklasa da, ortaya çıkarılan konuşmalar sorunu daha alevlendirdi. Birlik dün yaptığı açıklamada, "Değişiklikleri olabildiğince hızlı ve düşünceli bir şekilde uygulamak, kuruluşumuz için en önemli öncelik olmaya devam ediyor" dedi.
Gelen tepkiler üzerine bu hafta reform yapacaklarını duyuran Hollywood Yabancı Basın Birliği, reformların hala açıklanmaması üzerine oyuncuları isyan ettirdi.
NETFLIX VE AMAZON ÇEKİLME KARARI ALDI
Hollywood Yabancı Basın Birliği'nin eski Başkanı Philip Berk'in Black Lives Matter'ı (Siyahların hayatı önemlidir) bir nefret grubu olarak tanımladığı e-postasının ortaya çıkmasıyla birlikten ihraç edilmesiyle başlayan yıkım, Netflix'in 'anlamlı değişiklik yapılana kadar' birlik ile herhangi bir faaliyette bulunmayacağını duyurmasıyla daha da büyüdü.
Bir başka önemli online platform olan Amazon'un başkanı Jennifer Salke de olayın ardından yaptığı açıklamada, "Hollywood Yabancı Basın Birliği ile bu problemler ilk ortaya çıktığı zamandan beri çalışmıyoruz. Sektörün geri kalanı gibi biz de ilerlemeden önce içten ve kayda değer bir çözüm bekleyişindeyiz." ifadelerine yer verdi.
TARTIŞMALARI ALEVLENDİREN SKANDALLAR
Kar amacı gütmediği iddia edilen kuruluş Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA)'nın iddialara göre, kişisel çıkarlarına uygun adımlar attığı, ayrılan ödeneklerle düzenli gelir ettiği, birlik üyelerine, kanal yöneticileri ve yapımcılar tarafından çeşitli ayrıcalıklar ve imkanlar sağlandığı belirtilirken, bu durumun adaylıklara ve ödüllere etki ettiği tartışma konuları arasında...
En ünlü skandallarından biri ise, İstanbul doğumlu milyarder iş insanı Meshulem Riklis'in birliktekileri Las Vegas'ta bir gösterime götürmesinin ardından o dönem evli olduğu aktrist Pia Zadora'nın 1981 yapımı filmi Kelebek'in Altın Küre ödülünü alması oldu.
ÜNLÜ OYUNCULARDAN PEŞ PEŞE TEPKİ GELMEYE BAŞLADI
Scarlett Johansson, "Filminin tanıtımını yapan bir oyuncu olarak, basın konferanslarına ve ödül programlarına katılarak ödül sezonuna dahil olmam bekleniyor. Geçmişte, genellikle bazı üyelerin cinsiyetçi soruları ve sözleriyle yüzleşmek anlamına geliyordu ve yıllarca konferanslara katılmayı reddetmemin tam olarak nedeni budur" derken, sinemada cinsel taciz iddiaları nedeniyle hapis cezasını çekmekte olan ünlü yapımcı Harvey Weinstein göndermesi de yaparak,
Hollywood Yabancı Basın Birliği, Harvey Weinstein gibileri tarafından Akademi'deki tanınırlığa ivme kazandırmak üzere meşrulaştırılmış bir örgüttür ve endüstri de bunu takip etti. Örgüt içinde gerekli temel reformlar yapılmadıkça, HFPA'dan geri çekilip sendikalarımız ve bir bütün olarak sektördeki birliğin önemi ve gücüne odaklanmanın zamanının geldiğine inanıyorum. Şimdi, geçmişin hatalarını düzeltmenin zamanı. Dürüst olmak gerekirse, yakın zamanda Altın Küre kazanmış biri olarak, bu ödülü aldığım için gurur veya mutluluk duyamıyorum." ifadelerini kullandı.
TOM CRUISE 3 ÖDÜLÜNÜ İADE ETTİ
Scarlett Johansson'ın çağrısının ardından Tom Cruise da bu zamana kadar aldığı Altın Küre ödüllerini geri vereceğini duyurdu. Tom Cruise, üyeliğindeki çeşitlilik eksikliğini çevreleyen tartışmaları protesto etmek için Born on the Fourth of July, Jerry Maguire ve Magnolia filmleriyle kazandığı üç Altın Küre ödülünü iade etti.
Mart ayında açıklanan Altın Küre Ödülleri'nde Nomadland filmiyle Drama Dalında En İyi Film Ödülü'nü ve aynı filmle En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan Chloé Zhao, Altın Küre kazanan Asya kökenli ilk kadın olarak tarihe geçmişti.
Kaynak: Web Özel