Hindistan'da doktorlar ayaklandı

HABER MERKEZİ
Dünya haberleri Hindistan

Hindistan'da devlet hastanesinde çalışan kadın doktorun cinsel saldırıya uğrayıp öldürülmesi, büyük öfke yarattı. Hint doktorlar, suçluların yakalanması ve iş güvenliği talebiyle eylem başlattı.

 

Cuma günü, 31 yaşındaki stajyer doktor, devlete ait tıp fakültesinde saldırıya uğradı. Dinlenmek için gittiği seminer odasında cansız bedeni bulundu ve üzerinde çok sayıda yara izi vardı. Otopside cinsel saldırıya uğrayıp öldürüldüğü belirlendi. Hint polisi hastanede gönüllü çalışan bir şüpheliyi gözaltına aldı, ancak hastane yönetiminin delilleri karartmaya çalıştığı iddia edildi.

Olay, sağlık çalışanları arasında infiale yol açtı. Kalküta'da adalet ve daha fazla güvenlik talebiyle gösteriler düzenlendi. Eylemler kısa sürede başka bölgelere de yayıldı.

Adil bir soruşturma istiyoruz ve merkezi soruşturma bürosu müdahalesini talep ediyoruz. Davayla ilgili kanıtları gizlemeye çalışan yetkililere karşı sert eylemler talep ediyoruz.

Hindistan'da kayıtlı verilere göre, 2022'de her gün ortalama 90 tecavüz vakası rapor edildi. Yani her 18 dakikada bir kadın tecavüze uğradı. Ancak o yıl yalnızca 11 kişi toplu tecavüz ve işkence suçlarından tutuklandı.

Hindistan'da sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sorunu da çözüm bekliyor. Ülkede doktorların %75'i en az bir tür şiddete maruz kalıyor. Daha fazla güvenlik talep eden Hint doktorları, bazı devlet hastanelerinde iş bırakma eylemi başlattı.