Hindistan - Kanada gerginliği giderek artıyor: 41 diplomatını geri çek!

Hindistan Kanada
Hindistan - Kanada gerginliği giderek artıyor: 41 diplomatını geri çek!
Fotoğraf: DepoPhotos

Hindistan'ın Kanada'ya ülkedeki 62 diplomatından 41'inin geri çekilmesini istediği bildirildi.  İki ülke arasındaki gerginlik her geçen gün artmaya devam ediyor.

Hindistan tarafından alınan bu karar, her iki ülkenin de birbirlerinin üst düzey diplomatlarını sınır dışı etmesinin ardından geldi.

Sınır dışı işlemi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Vancouver kenti yakınlarında yaşayan Hint kökenli Hardeep Singh Nijjar'ın öldürülmesinde Hindistan'ın parmağı olduğuna dair "inandırıcı iddialar" olarak adlandırdığı olayın ardından gerçekleşti. Hindistan olayla ilgisinin bulunmadığını savunuyor. 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin hükümetindeki üst düzey yetkililer Nijjar'ın 1980'lerde ülkeyi sarsan Sih ayrılıkçı hareketindeki rolünün onu terörist yaptığını söyledi. Hareket Halistan adında bağımsız bir ulus kurmayı amaçlıyordu. Yeni Delhi uzun süredir Ottawa'yı Halistan yanlısı aşırılık yanlılarını barındırmakla suçluyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü daha önce Hindistan'ın Kanada'da daha az diplomatı olduğunu iddia ederek Hindistan'daki Kanadalı diplomat sayısının sınırlandırılması çağrısında bulunmuştu.

Trudeau kısa süre önce gazetecilere Kanada'nın "kışkırtmak ya da gerilimi tırmandırmak istemediğini" söyledi.

Yaşananlar Trudeau ve Modi geçen ay Yeni Delhi'de düzenlenen G20 konferansı sırasında soğuk rüzgarlar estirmişti. Kanada, daha sonraki süreçte, Hindistan'la bu sonbaharda yapılması planlanan ticaret görüşmelerini iptal etmişti. 

Devreye girenler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta Hindistan Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi ve görüşmede Kanada-Hindistan ilişkilerinin gündeme geldiğini söyledi.

Başkan Barack Obama döneminde ABD'nin Kanada Büyükelçisi olarak görev yapan Bruce Heyman "Gerçek şu ki gerilimi azaltacak yollar bulmamız gerekiyor ve belki de Kanada'nın müttefikleri bu konuda yardımcı olabilir" dedi. 

Kaynak: Ajans Bizim

Hindistan Kanada Diploması