Damat düğünde sorulan soruları bilemeyince düğün iptal edildi!

Hindistan
Damat düğünde sorulan soruları bilemeyince düğün iptal edildi!

Hindistan'da başkent Yeni Delhi yakınlarındaki Uttar Pradesh'te gerçekleşen bir düğün, damadın gelin tarafından sorulan matematik sorusunu bilemediği için iptal edildi

Hindistan'da bir düğünde, damat gelin tarafından sorulan matematik sorusunu bilemediği için düğün iptal edildi.

Evliliklerin çoğunun ailelerin ayarlamasıyla yapıldığı Hindistan'da, düğün alanına gelen damat, gelin tarafından kendisine sorulan çarpım tablosunu yapamadı. Bunun üzerine gelin, 'matematiğin temellerini bilmeyen biriyle evlenemeyeceğini' söyledi. Arkadaşları ve aile üyeleri ise, fikrini değiştirmesi konusunda gelini ikna edemediler. 

Gelinin kuzeni, damadın eğitimsiz olduğunu öğrenince şaşırdıklarını açıklayarak, "Ailesi, damadın eğitim düzeyi konusunda bizi bilgilendirmemişti. Okula gitmemiş bile olabilir. Damadın ailesi bizi aldattı, ama cesur kız kardeşim sosyal tabudan korkmadan dışarı çıktı."

Her iki taraf da, köyün önde gelen vatandaşlarının müdahalesi konusunda anlaştığı için polis herhangi bir soruşturma başlatmadı. Ancak, anlaşmanın bir parçası olarak gelin ve damadın ailelerinin hediye ve mücevherleri iade etmeleri gerekecek.

HİNDİSTAN'DA ÇEYİZ SKANDALI

Çevrim içi istatistik portalı Statista’ya göre, Hindistan'da son 10 yılda her yıl 7 bin 800'ün üzerinde kadın çeyiz geleneği sebebiyle hayatını kaybetti. Kadınlar, çeyiz nedeniyle yaşanan gerilim yüzünden ya intihar etti ya da kocası veya kocasının ailesi tarafından öldürüldü.

1961 tarihli Çeyiz Yasağı Yasası kapsamında çeyiz geleneği yasaklanmış olsa da söz konusu kanun etkili olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Nüfusun büyük bölümünün kırsalda yaşadığı ülkede çeyiz geleneği hala sürdürülüyor. Ülkedeki sivil toplum örgütleri de çeyiz uygulamasına karşı daha etkin yasal önlemler alınmasını talep ediyor.

Nisan ayının başında Gucerat eyaletinde Ayşe Rana isimli Müslüman bir kadın, ailesinin çeyiz parasını ödeyemediği gerekçesiyle eşinin ve kayınpederinin fiziksel tacizine maruz kalmıştı. Rana, bir süre sonra kendisini nehre atarak intihar etmişti.

Söz konusu hadise ülke genelinde çeyiz tacizi tartışmasını alevlendirdi.

Rana’nın intihar etmesinin ardından ülkedeki etkin sivil toplum örgütlerinden AIMPLB, çeyiz geleneğine ve lüks düğün törenlerine karşı kampanya başlattı ve kılavuz yayımladı.

Söz konusu kılavuzda Müslümanlardan düğünlerini sade bir şekilde yapmaları ve çeyiz geleneğini takip etmemeleri talep edildi.

Hindistan Uttar Pradesh düğün