Hindistan adını neden 'Bharat' olarak değiştirmek istiyor?

Hindistan
Hindistan adını neden 'Bharat' olarak değiştirmek istiyor?

Başbakanı Narendra Modi liderliğindeki Hint hükümeti, İngiliz sömürgeciliğinin süregelen sembollerini halihazırda dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan'ın kentsel yaşamından, siyasî kurumlarından ve tarih kitaplarından kaldırmak için çaba sarf ediyor.

Narendra Modi'nin kendisi de Hindistan'dan genellikle "Bharat" olarak bahsediyor. Bu kelime, Sanskritçe yazılmış eski Hindu metinlerine kadar uzanıyor ve ülkenin Anayasadaki iki resmî adından biri.

İktidardaki Hindu milliyetçisi parti BJP'nin üyeleri, kökleri Batı antik çağına dayanan ve Birleşik Krallık tarafından dayatılan "Hindistan" adının kullanılmasına karşı kampanya başlatmış durumda!

Hafta sonu, Yeni Delhi, davetiyeye göre, "Bharat Başkanı" tarafından verilecek bir devlet yemeği ile taçlandırılacak bir G20 zirvesine ev sahipliği yapacak.

Hükümet, bu ayın sonlarına doğru Parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırdı.

Ancak News18 televizyon kanalı, ismi açıklanmayan hükümet kaynaklarının BJP'li parlamenterlerin bu vesileyle "Bharat" teriminin resmî kullanımına öncelik verilmesi amacıyla özel bir karar tasarısı sunacaklarını söylediklerini bildirdi.

Muhalefetteki Kongre partisinin liderlerinden Şaşi Taror, Twitter'da "Umarım hükümet 'Hindistan'dan' tamamen vazgeçecek kadar aptal değildir" yorumunda bulundu.

Taror, "Her iki kelimeyi de kullanmaya devam etmeliyiz ve tarihle yoğrulmuş, dünya çapında tanınan bir isimden vazgeçmemeliyiz” dedi.

Eski kriket oyuncusu Virender Sehwag ise böyle bir isim değişikliği olasılığını memnuniyetle karşıladı ve Hindistan kriket kurulunu takım formalarına "Bharat" yazmaya başlamaya çağırdı.

Sehwag, "Hindistan, İngilizler tarafından verilen bir isim. Orijinal ismimiz olan 'Bharat'ı yeniden kazanmamızın tam zamanıdır" dedi.

On yıllardır, çeşitli görüşlere sahip Hindistan hükümetleri, yolların ve hatta tüm şehirlerin isimlerini değiştirerek İngiliz sömürge döneminin izlerini silmeye çalıştı.

Bu süreç, Narendra Modi'nin Başbakan olmasından (2014) ve halka açık konuşmalarında Hindistan'ın "sömürge zihniyetinin" kalıntılarını terk etmesi gerektiğini vurgulamasından bu yana yoğunlaştı.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Hindistan Bharat asya dış haberler