'Her alanda başarısızım' itirafından sonra Kuzey Kore lideri Kim yemin etti

Kuzey Kore Kim Jong-un koronavirüs
'Her alanda başarısızım' itirafından sonra Kuzey Kore lideri Kim yemin etti

Ülkedeki gıda durumunun "endişe verici" olduğu konusunda uyarıda bulunan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkesinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında karşılaştığı ekonomik zorlukların üstesinden geleceklerini ifade etti

Kuzey Kore resmi haber ajansına (KCNA) göre, iktidardaki Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi’nin 4 gündür devam eden genel kurul toplantısının kapanışında konuşan Kim, Kovid-19 salgını ve ABD yaptırımlardan olumsuz yönde etkilenen ülke ekonomisini iyileştirme sözü verdi.

Bununla birlikte Kim, "devrimin önündeki güçlüklerin" üstesinden geleceklerine yemin etti.

Kim’in açıklamaları, ABD’nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim’in Kuzey Kore’nin nükleer yapılanmasına ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere Güney Kore’ye gerçekleştirdiği ziyaretten kısa bir süre önce yayınlandı.

ABD Özel Temsilcisi Kim’in Japonya ve Güney Kore temsilcileri ile bir araya gelerek, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılmasına yönelik çalışmalar yürütmesi bekleniyor.

KITLIK UYARISI DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı Kore KCNA’nın haberine göre, iktidardaki İşçi Partisi Merkez Komitesi’nin genel kurul toplantısında konuşan Kim Jong Un, Kuzey Kore’nin "mevcut uluslararası durumla" nasıl başa çıkması gerektiği hususunda uluslararası topluma müzakere çağrısında bulunmuş, Kuzey Kore lideri, parti yetkililerini tarımsal üretimi artırmanın yollarını bulmaya çağırırken, ekonomik krize rağmen koronavirüs salgını nedeniyle karantina kısıtlamalarını uzatacağını kaydetmişti. 

Kuzey Kore, Covid-19 nedeniyle en büyük ticaret ortağı Çin ile olan sınırını kapatırken, ülkedeki gıda krizi giderek derinleşti. Tıbbi altyapısı da zayıf olan ülkede ilaç sıkıntısı da yaşanıyor. 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında uygulanan kısıtlamaların ve 2020 yılı boyunca yaşanan sel felaketlerinin ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Kim, gıda kıtlığı konusunda uyarıda bulundu. Kim, ülkedeki gıda durumunun "endişe verici" olduğunu belirterek, yetkilileri tarımsal üretimin artırılması yönünde harekete geçmeye çağırmış, Kim, ekonomik zorluklara rağmen kapanma tedbirlerini uygulamaya devam edeceklerini dile getirmişti.

 

YENİ YILIN BAŞLARINDA 'HER ALANDA BAŞARISIZIM' İTİRAFI YAPMIŞTI

Dünyanın en kapalı ülkesi Kuzey Kore'de iktidardaki İşçi Partisi Kongresi 2016'dan bu yana ilk kez Ocak ayında toplanmış, Kim Jong Un ekonomik kalkınma planının 'hemen hemen her alanda' başarısız olduğunu ilk kez itiraf etmişti. Geçtiğimiz yıl da iktidardaki İşçi Partisi'nin 75'nci kuruluş yıldönümünde, yaşadıkları zorluklar nedeniyle halktan gözyaşları içinde özür dilemiş, "Halkımız bana güvendi, gökyüzü kadar yüksek, denizler kadar derin umutlarını bana bağladı. Ama ben bunlara yeteri kadar yanıt veremedim. Bunun için çok üzgünüm" demişti. 

 

Kaynak: AA

Kuzey Kore Kim Jong-Un koronavirüs