Haydar Aliyev'in ölümünün 19. yıl dönümü: Ömrünü Azerbaycan'a adadı

Azerbaycan

Bugün Azerbaycan'ın Milli Lideri Haydar Aliyev'in ölümünün 19. yıldönümü. Aliyev ömrünü bir ülkenin inşasına adadı. Ardında güçlü bir miras bıraktı. Neşesi de Azerbaycan için hüznü de, hatta oğluna bıraktığı vasiyeti bile.

12 Aralık, Azerbaycan halkı için bir ayrılığın tarihi. Azerbaycan Milli Lideri Haydar Aliyev'in hayata gözlerini yumduğu gün.

Modern Azerbaycan'ın kurucusu olan Haydar Aliyev, 1993 yılında ülkesinin başına geçtiğinde Azerbaycan'da iç karışıklık vardı. Ülke ekonomik krizle boğuşuyordu. 1. Karabağ Savaşı sürüyor, topraklar parça parça işgal ediliyordu. Bunu engellemek için düzenli ordu yoktu.

Haydar Aliyev'in ölümünün 19. yıl dönümü: Ömrünü Azerbaycan'a adadı - Resim : 1

Sovyetler Birliği gibi bir devlette üst düzey yöneticilik yapan deneyimli siyasetçi, nüfuzu sayesinde ülkedeki siyasi kaosa kısa zamanda son verdi. KGB Şefliğine boşuna getirilmediğini kanıtlayan taktiklere başvurdu. Ardından sıcak savaşı durdurdu. Zira, ordu güçlenmeden bu savaşta başarıya ulaşmak imkansızdı. Zamanını beklemek gerekiyordu. Bunun için önce ekonomi güçlenecekti. Haydar Aliyev, ülkenin servetini doğru yere yöneltti. Elindeki petrol silahını çok iyi kullandı. İmkansızı başararak dünyanın dev petrol şirketleriyle asrın anlaşmasını imzaladı. Ekonomisi çökmüş bir ülkeye yabancı yatırımcıları getirmeyi başardı. Yıllarca Sovyetler tarafından sömürülen Azerbaycan petrolü artık halkın refahına ve ülkenin kalkınmasına hizmet edecekti.

Haydar Aliyev petrol gelirlerinin büyük kısmını orduya yöneltti. Kendisi de sık sık cepheye gider, sorunları direkt yerinde çözerdi. Tabii ki, strateji uzun vadeliydi. Bütün bunlar bir gün Azerbaycan'ı Karabağ'a götürecekti.

Haydar Aliyev'in ölümünün 19. yıl dönümü: Ömrünü Azerbaycan'a adadı - Resim : 2

Ancak ömrü vefa etmedi, planları yarıda kaldı. 12 Aralık 2003'te Amerika'da tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında hayata gözlerini yumdu. Geride, ekonomisi hızla gelişmekte olan bir devlet bıraktı ve yarıda kalan işlerini bitirecek, kurduğu stratejiyi devam ettirecek genç siyasetçiyi. Bir de vasiyeti vardı Haydar Aliyev'in. Karabağ, özellikle de Şuşa işgalden kurtarılacaktı. Bu kutsal görevi oğlu İlham Aliyev yerine getirecekti.

İlham Aliyev, babasının yolunu tuttu. Yıllarca o zafere hazırlandı. Bu sorun sadece bir hamlede bitirilecekti. Hata yapma şansı yoktu. Babası Haydar Aliyev'in başlattığı işleri devam ettirdi. Ordu inşası, ekonominin güçlenmesi, ülkenin istikrarı. Her şey en ince detaylarına kadar hazır olduğunda Azerbaycan kutsal yolculuğuna çıktı. Karabağ işgalden Haydar Aliyev'in ölümünden 17 yıl sonra kurtarıldı. Haydar Aliyev'in zamanında yurt dışına eğitime gönderdiği gençler, yıllar sonra her biri bir komutan olarak oğlu İlham Aliyev'in komutasında Karabağ'da destan yazdı.

Haydar Aliyev'in ölümünün 19. yıl dönümü: Ömrünü Azerbaycan'a adadı - Resim : 3

İlham Aliyev, Karabağ'ın tacı Şuşa'nın işgalden kurtarıldığı haberini halka açıklamadan önce müjdeyi babasıyla paylaşmıştı. Hiç şüphesiz o gün Haydar Aliyev'in ruhunun en şad günüydü.

Azerbaycan halkı Haydar Aliyev'in Şuşa vasiyetini ilk kez o gün öğrendi. Bir babanın başlattığı tarihsel davayı oğlu zaferle taçlandırmıştı.

haydar aliyev Azerbaycan Karabağ