'Hayalet uçak' ilk kez görüntülendi: İnsansız ve uzun menzilli

AJANS BİZİM
Çin
'Hayalet uçak' ilk kez görüntülendi: İnsansız ve uzun menzilli

Çin'in uzun süredir beklenen CH-7 insansız uzun menzilli hayalet bombardıman uçağı ilk kez ortaya çıktı.

Yeni uçağın ilk görüntülerinin yayınlanması, bir dizi yeni hava harp aracının tanıtıldığı Zuhai Havacılık Fuarı ile aynı zamana denk geldi. Bir video ve ek görüntüler, uçaklardan birini pistte gösterirken, uçağın gövdesinin bir prototip ya da üretim öncesi model olduğu düşünülüyor.

Çin Havacılık, Uzay Bilim ve Teknoloji Şirketi (CASC) Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen uçak, uçan kanat tasarımı kullanıyor. Uçak, hassas güdümlü bombalar kullanarak hedefleri vurmak için çok yüksek irtifalarda düşman hava sahasına girmek üzere geliştirildi.

Yeni insansız hava aracı Çin'in uzun menzilli bombardıman kabiliyetlerinde devrim yaratma potansiyeline sahip; ülkenin bombardıman filosu halihazırda H-6 bombardıman uçağının öncelikle füze taşıyıcı olarak konuşlandırılan ve sızma görevleri için gereken gizlilik kabiliyetlerinden yoksun olan geliştirilmiş versiyonlarına dayanıyor.

B-52'NİN YARISI KADAR

CH-7, 26 metre kanat açıklığıyla, 33 metre kanat açıklığına sahip H-6'dan daha küçüktür. Bu uçak, 52 metre kanat açıklığına sahip Amerikan B-2 kıtalararası menzilli hayalet bombardıman uçağının yarısı büyüklüğündedir.

Ch-7, daha küçük olmasına rağmen, uzun menzilli bombardıman görevlerine uyum sağlamak için özellikle büyük olabilen bir kokpit ve yaşam destek sistemlerine ihtiyaç duyulmaması, tasarımı daha verimli hale getiriyor ve insanlı bombardıman uçaklarına kıyasla boyutunun bir oranı olarak dahili olarak çok daha fazla mühimmat taşımasına izin veriyor.

CH-7'nin daha büyük ve daha uzun menzilli bir muadili olan H-20 kıtalararası menzilli hayalet bombardıman uçağı halihazırda geliştirme aşamasında bulunuyor. Bu uçağın

hem insanlı hem de insansız modellerine sahip olacağı tahmin edilmektedir. İki uçağın birçok önemli tasarım özelliğini paylaşması beklendiğinden, CH-7'nin uçuş testi ve kullanım deneyimi H-20'nin gelişimini hızlandırmaya yardımcı olabilir.

PASİFİK'TEKİ GÜÇ DENGESİ

CH-7'nin geliştirilmesinin Pasifik'teki güç dengesi açısından önemi büyüktür zira başka hiçbir devletin uzaktan karşılaştırılabilir bir uçağa sahip olmadığı bilinmektedir.

İnsansız bombardıman uçakları, Tokyo Körfezi ve Okinawa'dan Guam ve Wake Adasına kadar Batı Bloku ve müttefik askerî tesislerinin savunmasını önemli ölçüde zorlayacak ve Çin'in deniz, hava ve su üstü füze saldırı kabiliyetlerindeki gelişmeleri benzeri görülmemiş derecede güçlü bir hayalet bombardıman uçağı kabiliyetiyle tamamlayacaktır.

Çin'in onlarca yıllık gelişmiş hayalet uçak geliştirme deneyimi, özellikle de 2017'den bu yana gittikçe daha yetenekli yeni modellerle hizmete giren J-20 beşinci nesil avcı uçağı, ülkenin savunma sektörünü CH-7'yi gerçekten son teknoloji bir hayalet bombardıman uçağı olarak operasyonel hale getirmek için güçlü bir konuma getirmektedir.