Hawaii yangınlarından iki gün sonra çıkan kitap şüphe uyandırdı

Dünya haberleri son dakika
Hawaii yangınlarından iki gün sonra çıkan kitap şüphe uyandırdı

Hawaii yangınlarından iki gün sonra Amazon'da yayınlanan bir kitap yayıncılık dünyasını karıştırdı. Forbes, Amazon Kindle listesinde çok satanlar arasına giren ve okurun anında tepkisini çeken kitapla ilgili dikkat çeken bir habere imza attı

Hawaii Maui’deki orman yangınlarının üzerinden birkaç güç geçtikten sonra bir yazarın kendi yayınladığı ve Amazon Kindle’da bazı kategorilerde en çok satan kitap haline gelen bir eser ciddi şüphe uyandırdı. Zira, Fire And Fury: The Story of the 2023 Maui Fire And Its Implications For Climate Change (Yangın ve Gazap: 2023 Maui Yangını’nın Hikâyesi ve İklim Değişikliği Üzerine Etkileri) adlı kitabın gizemli yazarı hakkında çok az tanımlayıcı ayrıntı mevcut ve bir kitabın bu kadar çabuk nasıl yazılabileceğine ilişkin açıklama var. 

YANGINLARIN BAŞLAMASINDAN İKİ GÜN SONRA ÇIKTI

Fire and Fury: The Story of the 2023 Maui Fire and its Implications for Climate Change, 10 Ağustos’ta, Maui Adası’nda 111 kişinin öldüğü ve bini aşkın kaybın bulunduğu ölümcül yangınların başlamasından iki gün sonra Amazon’da yayınlandı. Forbes’in haberine göre; kitap 8-11 Ağustos’taki hadiselerin kronolojisini çıkarma iddiasına sahip. 

YAZAR İSMİNDE DR. MILES STONE YAZIYOR

E-kitap ve karton kitaplı versiyonları bulunan 44 sayfalık kitabın Dr. Miles Stone tarafından yazıldığı iddia ediliyor. Ancak Amazon sayfasındaki “yazar hakkında” bölümünde sadece “Bahsetmek istemiyorum” yazıyor. LexisNexix aramasına göre; kayıtlarda böyle bir kişi görünmüyor. Googlereads yazar sayfasında aynı isimli bir kişiye tümü Mayıs 2023’ten sonra yayınlanmış ve eşit ölçüde eksik başlıkları olan bir düzineden fazla kitap kaydedilmiş. Kitapların isimleri şöyle: The Life Story of Hunter Biden: The President’s Son - A life Of Tragedy, Drama, Addiction And Scandal ve Nicholas Sparks Life Story Book: A Walk Through His Memories, Challenges, and Achievements.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ UYANDIRDI

Maui yangınlarına ilişkin kitap ise sosyal medyadaki şüpheci okurun hemen öfkesini çekti. Okurlar Amazon’u propaganda yapmakla suçluyor ve kitabın yapay zekayla içerik üreten bir sahtekâr tarafından yayınlanmış gibi göründüğünü belirtiyor. Fire and Fury, Amazon’un yorumları sadece onaylı alıcılarla sınırlandırmasından önce 21 tane tek yıldız aldı, yorumlarda kitabın “hatalı ve duyarsız” ve “tamamen çöp” olduğu belirtildi. Amazon ise Forbes’in yorum talebine yanıt vermedi. 


'ÇOK FAZLA TEHLİKE İŞARETİ VAR'

Yazarların kendi kitaplarını kendi yayınladığı BookLaunchers şirketinin pazarlama müdürü Saray Bean, Forbes’e yaptığı açıklamada, kitabın listeleme sayfasının bu tarz yayıncılığa aşina olanlar için tehlike işaretleriyle dolu olduğunu söyledi: Yazarın biyografisinin olmaması, olumsuz yorumlar, az sayfa sayısı ve kitabın hızla bitirilmesi alarm zillerini çaldı. Ayrıca kitap için bilgiyi kimin sağladığına ilişkin şeffaflık yok, ön bahçede bir palmiye ağacıyla yanmakta olan genel bir ev fotoğrafı var, künye sayfasında da kaynak bulunmuyor. Kitap yapay zekâ kullanılarak yazılmış olsa bile, Bean’e göre; çoğu güvenilir yazar kitabın editlenmesi, bilgilerin incelenmesi ve “insan dokunuşu” eklenmesi için bir yayıncı ya da kişisel yayıncılık hizmeti veren firmalarla çalışıyor. Bunların hiçbiri Fire and Fury adlı kitapta yok gibi görünüyor.x

 

 

Kaynak: Haber Global TV

gündem haberler amazon Gündem haberleri Forbes Dünya haberleri